Bedrijven

'McLaren ruziet over reddingsplan: racewagens al in onderpand'

22 mei 2020 09:52 Aangepast: 22 mei 2020 11:09
Carlos Sainz in een Formule 1 wagen van McLaren, eerder dit jaar. Beeld © Getty

De fabrikant van sportwagens en eigenaar van een Formule 1-team McLaren ligt overhoop met geldschieters. De sportwagenbouwer wil geld lenen om de financiële gevolgen van de coronacrisis op te vangen, maar de collectie sportwagens die McLaren als onderpand aanbiedt, zijn volgens bestaande obligatiehouders al in onderpand gegeven.

Dat schrijft the Financial Times op basis van gesprekken met ingewijden. McLaren zou minstens 250 miljoen pond (280 miljoen euro) willen lenen.

Dat geld heeft McLaren nodig om de coronacrisis te overleven, want de fabrikant verkoopt veel minder nieuwe auto's. Eind maart stopte het bedrijf met de productie van sportwagens. Dat was voor de veiligheid van de medewerkers, werd toen gezegd. Eind april zou die weer worden opgestart, maar het is onduidelijk of dat ook is gebeurd.

Verder verliest het bedrijf inkomsten doordat er nog steeds geen Formule 1-races zijn geweest.

Onderpand

Om de geldschieters te verzekeren dat ze hun geld terug krijgen, wilde McLaren zijn hoofdkantoor plus een waardevolle collectie klassieke auto's in onderpand geven. Dat betekent dat de geldschieters die bezittingen krijgen of kunnen verkopen als McLaren geen rente en aflossingen zou betalen.

Bestaande obligatiehouders zijn het daar niet mee eens. Zij zeggen dat McLaren in 2017 zowel het hoofdkantoor als de collectie klassiekers al aan hen in onderpand heeft gegeven. Toen was er namelijk geld nodig om voormalig topman Ron Dennis uit te kopen.

'Liep overheidsteun mis'

McLaren liep volgens Sky News onlangs steun van de Britse overheid mis. Het zou 150 miljoen pond hebben willen lenen. In maart staken aandeelhouders wel 300 miljoen pond aan eigen vermogen in het bedrijf.

McLaren was niet bereikbaar voor commentaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van