Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Zorgen in Kamer over schorsing directie Fox-IT

20 mei 2020 20:50 Aangepast: 20 mei 2020 21:19
Beeld © Archiefbeeld AFP

Het rommelt bij internetbeveiliger Fox-IT. Een deel van de directie werd recent geschorst en dat leidt tot zorgen in de Tweede Kamer. D66 wil weten welke gevolgen er zijn voor de toch al bekritiseerde informatiebeveiliging van de overheid. Fox-IT beveiligt gevoelige informatie van de staat.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven stelt Kamervragen over de situatie bij het Delftse IT-bedrijf nadat het Financieele Dagblad dinsdag berichtte over de schorsing.

Het gaat om drie van de vijf directieleden, maar het bedrijf wilde in de krant weinig kwijt over de reden van de schorsing. Er zou een intern onderzoek lopen. 

Ministerie van Defensie

Fox-IT beveiligt belangrijke informatie en staatsgeheimen, onder meer voor het ministerie van Defensie. Het bedrijf speelt volgens Verhoeven een 'sleutelrol in de versleuteling van de vertrouwelijke overheidsdocumenten'. Daarom wil hij dat de Kamer zich ermee bemoeit.

Volgens het FD zijn er geruchten over een conflict tussen Fox-IT en het Britse moederbedrijf NCC Group, dat het bedrijf in 2015 overnam van de Nederlandse eigenaar.

De Nederlandse overheid zou moeite hebben met die buitenlandse inmenging, vanwege de diensten die er van Fox-IT worden afgenomen.

Beveiliging ligt toch al gevoelig 

De informatiebeveiliging van de overheid ligt toch al gevoelig. De Algemene Rekenkamer concludeerde vandaag nog dat het ministerie van Buitenlandse Zaken te weinig doet om informatiesystemen te beveiligen die bijvoorbeeld worden gebruikt in de communicatie met de NAVO.

Sabotage, diefstal en het lekken van staatsgeheimen liggen volgens de Rekenkamer op de loer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste hulp bij ransomware: zo reageer je als bedrijf op een gijzeling

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van