Bedrijven

Vliegtuigmotorbouwer Rolls-Royce ontslaat 1 op de 5 werknemers

20 mei 2020 13:09
Prototype van een Airbus A350-1000 met Rolls-Royce motoren, vorig jaar op de luchtvaartshow van Le Bourget, bij Parijs. Beeld © Getty

De coronacrisis hakt er ook bij de Britse maker van vliegtuigmotoren Rolls-Royce fors in. De onderneming wil minstens 9000 werknemers op straat zetten, dat is bijna één op de vijf.

Van de 52.000 werknemers die wereldwijd bij Rolls-Royce werken verliezen minstens negenduizend hun baan. Het concern wil ook nog kosten besparen, onder meer door minder te investeren.

In totaal wil het meer dan 1,3 miljard pond (circa 1,5 miljard euro) bezuinigen. Het snijden in het personeelsbestand moet een besparing van 700 miljoen pond opleveren.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Air France-KLM: verlies van 1,8 miljard, eigen vermogen verdampt

Grootste ontslag in 30 jaar

Het is de grootste ontslagronde bij Rolls-Royce in 30 jaar tijd. Zo'n twee derde van de werknemers bevindt zich in het Verenigd Koninkrijk.

De vliegtuigmotorfabrikant moet overigens niet worden verward met de producent van zeer luxe auto's met dezelfde naam. Dat bedrijf is namelijk onderdeel van het Duitse BMW.

Minder vluchten

De pijn zit hem vooral bij het onderdeel dat motoren voor de civiele luchtvaart maakt. Door het coronavirus en het op slot gaan van veel economieën wordt er namelijk aanzienlijk minder gevlogen.

Zo zegt Air France-KLM in het tweede kwartaal de capaciteit van de vliegtuigen voor slechts 5 procent te benutten en in het derde kwartaal voor maar zo'n 20 procent.

Minder vliegtuigen nodig

Vliegtuigmaatschappijen annuleren bestellingen voor vliegtuigen of stellen ze uit. Daardoor zijn er dus ook minder vliegtuigmotoren nodig. Rolls-Royce denkt dat het een aantal jaren zal duren voordat de markt weer terug is op het niveau van een paar maanden geleden.

De gang van zaken bij de andere grote tak, die van motoren voor militaire toestellen, wordt omschreven als 'robuust'. Daar hoeven geen mensen te worden ontslagen.

RTL Z is verhuisd

RTL Z is verhuisd. Wil je niets missen van onze laatste artikelen, video's, koersen en uitzendingen? Check RTLNieuws.nl/economie of download de RTL Nieuws-app (Android / iOS). Zie je daar!

Je kunt ons verder blijven volgen via Facebook, TwitterInstagram, LinkedIn en YouTube.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore