Bedrijven

KLM komt met vrijwillige vertrekregeling voor alle werknemers

19 mei 2020 18:30 Aangepast: 19 mei 2020 20:55
Bij KLM werken ruim 36.000 mensen. Beeld © ANP

Luchtvaartmaatschappij KLM komt met een vrijwillige vertrekregeling om het personeelsbestand in te krimpen. Op deze manier hoopt het als gevolg van de coronacrisis gedwongen ontslagen te beperken of te voorkomen.

Dat heeft KLM dinsdag bekendgemaakt. Of de regeling een vast bedrag betreft of dat werknemers een percentage krijgen per gewerkt dienstjaar kan de maatschappij nog niet zeggen. De regeling wordt op 1 juni opgesteld en geldt voor zowel het cabinepersoneel als voor de mensen op kantoor.

Langdurig minder werk

Volgens de luchtvaartmaatschappij zorgt de coronacrisis voor langdurig minder werk. De regeling kan ruimte creëren voor de mensen die kunnen en willen blijven, schrijft het bedrijf. "KLM neemt liever afscheid van medewerkers die daar zelf voor kiezen dan van collega’s die daar niet vrijwillig voor kiezen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Het nieuwe vliegen: lege stoelen en vluchten zonder catering

Bij KLM werken ruim 36.000 vaste mensen, blijkt uit het jaarverslag over 2019. Hoeveel werknemers KLM uiteindelijk nodig denkt te hebben om de operatie voort te zetten, durft het bedrijf niet te zeggen.

Vliegtuigen staan stil

Net als elke luchtvaartmaatschappij wordt ook KLM hard geraakt door de uitbraak van het coronavirus. Ongeveer 90 procent van de vliegtuigen staat stil. Afgelopen kwartaal leed het een verlies van 1,8 miljard euro. De vooruitzichten voor het tweede kwartaal zijn nog slechter. 

Om het belang van KLM voor de Nederlandse economie te onderstrepen sprong het kabinet eind april bij met een steunpakket van 2 tot 4 miljard euro. Daar moet een fors loonoffer van de piloten en het hogere management tegenover staan, zei minister Wopke Hoekstra van Financiën eerder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van