Bedrijven

Kabinet wil minderheidsbelang TenneT verkopen aan Duitsland

19 mei 2020 16:31 Aangepast: 19 mei 2020 16:38
Beeld © ANP

De Nederlandse staat overweegt om een minderheidsbelang in netbeheerder Tennet te verkopen aan Duitsland. Met de Duitse deelname wil Nederland voorkomen dat het alleen opdraait voor de geplande miljardeninvesteringen in het Duitse hoogspanningsnet. 

Dat schrijven ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) in een brief aan de Tweede Kamer.

Beide landen hebben eerder vandaag een intentieverklaring getekend en praten de komende maanden verder over de details, zoals de prijs en de grootte van het belang. Het doel is om in het eerste kwartaal van 2021 tot een akkoord te komen.

Energietransitie

Tennet is nu nog voor de volle 100 procent in eigendom van de Nederlandse staat. Het bedrijf beheert het Nederlandse hoogspanningsnet en een groot deel van het Duitse. Vanwege de energietransitie en regulier onderhoud zijn er komende decennia tientallen miljarden nodig.

Vorig jaar dacht de staatsdeelneming de komende tien jaar nog 35 miljard euro nodig te hebben, nu gaat het uit van een bedrag tussen de 40 en 50 miljard euro tot en met 2028. Bijna driekwart van die investeringen komt terecht in Duitsland.

Stekkerdozen op zee

Met name de aansluiting van windparken op het elektriciteitsnet kosten veel geld. Alleen al de aanleg van zogenaamde 'stekkerdozen op zee' en stroomkabels naar het vasteland kosten miljarden. De netbeheerder heeft daarom zeker 5,3 miljard euro aan extra kapitaal nodig. Het uitgangspunt is dat de Nederlandse staat alleen bijdraagt aan investeringen in het Nederlandse deel.

Om de Duitse investeringen mogelijk te maken heeft het kabinet de afgelopen maanden verschillende scenario's in kaart gebracht. Zo keek Tennet ook naar een gedeeltelijke beursgang, de verkoop van een minderheidsbelang aan een private partij, volledige terugtrekking uit Duitsland en een extra kapitaalstorting door de Nederlandse staat.

Leveringszekerheid

De verkoop van een minderheidsbelang aan de Duitse staat verdient de voorkeur. Volgens het kabinet is hiermee de leveringszekerheid en de betaalbaarheid van stroom het best gewaarborgd.

De netbeheerder boekte vorig jaar een nettowinst van 630 miljoen euro op een omzet van 4,4 miljard euro, blijkt uit het jaarverslag over 2019.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van