Bedrijven

Nederlandse directeur Tata Steel weg bij staalbedrijf: 'Buitengewoon stom'

18 mei 2020 13:14 Aangepast: 18 mei 2020 13:23
Theo Henrar van Tata Steel. Beeld © ANP

Directievoorzitter Theo Henrar vertrekt bij Tata Steel Nederland. Volgens moederconcern Tata Steel Europe treedt hij 'in overleg' terug, volgens de vakbond FNV Metaal en de Centrale Ondernemingsraad gaat het om een ontslag. Het vertrouwen in de Europese directie wordt opgezegd.

Het lijkt erop dat het vertrek van Henrar een nieuwe escalatie is in de onrust die er bestaat tussen Tata Steel Europe, de Indiase eigenaar, en Tata Steel Nederland (TSN) en Tata Steel UK.

De 60-jarige Theo Henrar werkte al 33 jaar bij de staalfabrikant in IJmuiden, sinds 2008 als directievoorzitter van de Nederlandse tak. Volgens betrokkenen stond hij altijd pal voor de belangen van 'IJmuiden'. Dat belang loopt nu gevaar, zeggen betrokkenen tegen RTL Z. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Fusie tussen Nederlandse en Britse tak Tata Steel op springen'

Reorganisatie ophanden

Topman Henrik Adam van Tata Steel Europe, het fusiebedrijf waar de Britse en Nederlandse tak onder vallen, wil reorganiseren. De Nederlandse tak is daar altijd fel tegen geweest. Als argument wordt opgevoerd dat in IJmuiden steevast winst wordt gemaakt, waarmee vervolgens het verlieslatende Tata Steel UK wordt ondersteund. 

Ondertussen zou Tata Steel Europe op springen staan, werd onlangs gemeld door de Volkskrant. Ingewijden meldden aan de krant dat er gesproken wordt over de 'ontvlechting' van de twee staalbedrijven. 

Europese directie: geen ontslag

Volgens Tata Steel Europe, de Europese afdeling van het Indiase bedrijf, heeft het aftreden van Henrar geen gevolgen voor de Nederlandse afdeling. "Het is in wederzijds overleg tot stand gekomen dat hij terugtreedt als directievoorzitter en tot het eind van het jaar bij ons blijft als adviseur", zegt woordvoerder Ariane Volz.

Volz geeft ook aan dat Tata Steel Europe zich niet herkent in de signalen dat de fusie tussen het Britse en het Nederlandse staalbedrijf op springen staat. Volgens Tata Steel Europe hebben die berichten en het vertrek van Henrar niets met elkaar te maken. 

Vertrouwen opgezegd

"Hij wordt gewoon ontslagen, dat moge duidelijk zijn", stelt de Centrale Ondernemeringsraad (COR) daar tegenover. De voorzitter van het medezeggenschapsorgaan namens de werknemers, Frits van Wieringen, uit zich fel. "Iedereen kan begrijpen dat een directievoorzitter met zo'n staat van dienst in tijden van corona niet zomaar opstapt."

De Nederlandse COR zegt het vertrouwen op in de Europese directie. Daarmee wordt aangestuurd op een nog hardere confrontatie met de Europese leiding, die volgens de COR 'niet meer in staat is om zorgvuldige besluiten te nemen'.

De Centrale Ondernemingsraad zegt per definitie niet akkoord te gaan met het verdwijnen van 1000 banen in Nederland, zoals nu gepland is in het reorganisatieplan. "Het zal duidelijk zijn dat de COR niet meer zal meewerken aan de plannen van de Europese leiding die slechts één doel hebben: de al meer dan 20 jaar verliesgevende Britse tak in de lucht houden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tata Steel wil 1250 banen schrappen, waar is onduidelijk

'Buitengewoon stom moment'

Daarin wordt de personeelsafvaardiging ondersteund door vakbondsbestuurder Roel Berghuis van FNV Metaal. "Je haalt een boegbeeld weg als directievoorzitter die enorm goed werk heeft gedaan. Het is een buitengewoon stom moment om dat te doen. Dit gaat denk ik de positie van IJmuiden en de belangen van het Nederlandse bedrijf schaden", zegt Berghuis.

"Het schaadt de continuitieit van het bedrijf en zet ons op het pad van vergroening, dat belangrijk is en dat Henrar serieus nam, honderd stappen achteruit", vervolgt Berghuis. "Hij had goede contacten in Den Haag, met de minister, met VNO-NCW. Dat hij nu eruit wordt gewerkt zorgt dat wij ons enorm veel zorgen maken dat het reorganisatieplan nog verder wordt doorgedrukt. Dat gaat ten koste van de werknemers in IJmuiden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van