Bedrijven

R&D van 'Chinese Tesla' strijkt neer naast fabrieken Ferrari en Lamborghini

14 mei 2020 16:53 Aangepast: 14 mei 2020 17:00
Beeld © Getty

Een groot Chinees autobedrijf investeert 1 miljard euro in een R&D-centrum voor luxe elektrische auto’s in Italië. Het centrum van het staatsbedrijf FAW Group komt in de streek van de fabrieken van Ferrari, Lamborghini en andere prestigieuze Italiaanse auto- en motorhuizen rond Modena.

De regio Emilia Romagna maakte deze week bekend dat de Chinezen 1 miljard euro investeren in de ontwikkeling van luxemodellen van elektrische auto’s in hun regio. De investering levert naar verwachting duizenden banen op in de streek in Italië waar veel kennis en ervaring zit in de ontwikkeling en bouw van luxeauto's.

Waar FAW de elektrische auto's gaat maken, moet nog worden besloten. Dat kan ook gewoon in China zijn waar het staatsbedrijf al veel auto's produceert. Naast de investering in Italië steken de Chinezen  in de Chinese provincie Jilin (nabij de grens met Noord Korea) ook ruim een miljard euro in een fabriek en R&D centrum. FAW maakt jaarlijks ruim drie miljoen auto's. 

Productie van auto's bij FAW in China Productie van auto's bij FAW in China

Motorvallei

In de noord-Italiaanse regio Emilia Romagna ligt de zogenaamde motorvallei, waar veel bedrijven uit de auto- en motorenbranche zijn gevestigd. Daaronder topmerken als Ferrari, Maserati, Lamborghini en motorenbouwer Ducati.

Ook worden er veel onderdelen gemaakt en zijn er opleidingen voor mensen die in de auto-industrie willen werken, zoals de Motorvehicle University in Bologna.

Hongqi

FAW wil een eigen versie van de Tesla ontwikkelen, en werkt daarbij samen met het Amerikaans-Italiaanse bedrijf Silk EV uit Modena. Dat bedrijf heeft gespecialiseerd in de ontwikkeling van elektrische auto’s, en concentreert zich op de Chinese markt.

De auto's zullen onder de merknaam Hongqi op de markt worden gebracht. Hongqi is een ruim zestig jaar oud Chinees automerk dat geliefd was bij de voormalige Chinese leider Mao Zedong. Hij reed vaak in modellen van het merk dat 'rode vlag' betekent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore