Ga naar de inhoud
Bedrijven

Maximale bonussen Takeaway-topman Jitse Groen met bijna een miljoen verhoogd

Oprichter, topman en grootaandeelhouder Jitse Groen van Just Eat Takeaway.com bij de beursgang, in 2016. Beeld © ANP

De overname van het Britse Just Eat zorgt ervoor dat het bestuur van Takeaway.com, waaronder oprichter en grootaandeelhouder Jitse Groen, flink hogere bonussen kan ontvangen.

Met de overname van Just Eat werd Takeaway.com ook marktleider in het VK. Daarmee is Just Eat Takeway.com, zoals de naam van de combinatie tegenwoordig luidt, marktleider in drie van de vier grootste markten ter wereld.

De bestuurders van de combinatie heersen nu niet alleen over een groter concern, met alle status die daarbij komt kijken, ze zien dat ook terug in hun portemonnee.

Nieuw: kortetermijnbonus

Zo werd vandaag op de aandeelhoudersvergadering besloten om de bonussen voor het bestuur flink op te schroeven. Zo komt er een kortetermijnbonus die maximaal 150 procent van het basissalaris is.

Ook als het bedrijf precies aan de doelstellingen voldoet kunnen de heren (er zitten nog geen dames aan de top) een bonus van 75 procent van hun basissalaris tegemoet zien.

Fors
Zie ook:
Fors meer orders Takeaway, ondanks dip half maart

Hogere langetermijnbonus

Daar bovenop kunnen de bestuurders een hogere langetermijnbonus tegemoet zien. Deze bonus wordt opgetrokken van maximaal 150 procent naar maximaal 200 procent van het basissalaris. Dat wordt alleen betaald als Just Eat Takeway.com goed presteert.

Als de combinatie slechts gemiddeld presteert, dan krijgen de bestuurders nog altijd een bonus, maar met 40 procent van het vaste salaris is die minder dan de 50 procent die voorheen gold.

'Groter, dus meer geld'

Als argument voor het verhogen van de langetermijnbonus voeren de commissarissen van Just Eat Takeaway.com, die over het beloningsbeleid gaan, aan dat de onderneming door de overname van Just Eat een stuk groter en complexer is geworden.

Ook speelt mee dat het overgenomen Britse Just Eat wel een kortetermijnbonus kende.

'Beloning blijft nog achter'

Hoeven we nu helemaal geen medelijden meer te hebben met de bestuurders van Just Eat Takeaway.com? Nou, hun beloning gaat inderdaad in de richting van de markt waarin het bedrijf zit, maar de beloningen blijven daar nog altijd bij achter en die van topman Jitse Groen zelfs aanzienlijk, schrijven de commissarissen.

Over 2019 verdienden de cfo (Brent Wissink) en de coo (Jörg Gerbig)  bij Takeaway.com 450.000 euro. Groen, als topman, ontving 475.000 euro. Daar bovenop ontving Groen een langetermijnbonus van 191.000 euro, Wissink van 176.000 euro en Gerbig van 172.000 euro.

Verder werd er voor hen nog ieder 50.000 euro in een pensioenpotje gestopt. 

Bonussen kunnen flink omhoog

De vaste salarissen worden niet verhoogd. Bestuurders van veel andere grote Nederlandse beursfondsen krijgen inderdaad vaak meer betaald, met ceo Nancy McKinstrey van Wolters Kluwer als grootste grootverdiener, met een vast salaris plus bonussen van ruim 8 miljoen euro over 2019.

Toch mogen de bestuurders van Just Eat Takeaway.com niet klagen. Hun bonussen kunnen in het gunstigste geval omhoog naar bijna 1,7 miljoen euro (voor Groen) en een kleine 1,6 miljoen (voor Wissink en Gerber.

Daarbij profiteren zij als de beurskoers stijgt. Groen meldde in januari een belang van 11,3 procent in Just Eat Takeaway.com, Wissink heeft 190.000 stukken en Gerbig 383.000.

Verder hebben zij nog opties, die afhankelijk van de beurskoers en de uitoefenprijs van de opties geld waard zijn.