Bedrijven

Poging om mondkapjes goedkoper te maken, geen btw tot september

13 mei 2020 13:41 Aangepast: 13 mei 2020 14:29
Het zijn barre tijden voor de NS. Beeld © ANP

De overheid doet een poging om de prijs voor mondkapjes te verlagen. Tot september hoeven verkopers namelijk geen btw meer te rekenen over het beschermingsmiddel. Het gaat zowel om de medische als niet-medische variant.

Tot nu toe moest 21 procent btw gerekend worden. Vanaf 25 mei tot minstens 1 september zijn de mondkapjes btw-vrij, meldt het ministerie van Financiën.

Staatssecretaris Hans Vijlbrief: "We vragen de samenleving om vanaf juni in het openbaar vervoer een niet-medisch mondkapje te gaan dragen. Veel mensen maken zelf al hele creatieve mondkapjes, maar de meeste mensen zullen ze waarschijnlijk kopen in een winkel in de buurt. We willen dit als overheid natuurlijk zo goedkoop mogelijk maken, daarom heffen we hierover straks tijdelijk geen btw."

Ondernemers mogen zelf de prijs vragen die ze willen, dus of de mondkapjes echt goedkoper of dat de winsten hoger worden, is onduidelijk. 

Ook geen invoerrechten

Voor mondkapjes en andere medische hulpmiddelen hoeven ondernemers die ze importeren sinds maart tijdelijk ook geen invoerrechten te betalen, maar dat geldt alleen als ze ze gratis weggeven. Bij verkoop tegen inkoopprijs of meer, moeten wel invoerrechten betaald worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voorrang bij de grens: overheid probeert zo het tekort aan mondkapjes snel aan te vullen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van