Bedrijven

Coronacrisis hakt erin bij ABN Amro: verlies van 395 miljoen

13 mei 2020 08:06 Aangepast: 13 mei 2020 08:09
Het kantoor van ABN Amro aan de Amsterdamse Zuidas. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte

ABN Amro heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 395 miljoen euro. Dat komt omdat de bank 1,1 miljard euro opzij moet zetten voor leningen waarvan het onzeker is of ze ooit worden terugbetaald.

Het gaat om leningen aan bedrijven die zijn getroffen door de coronacrisis en de lage olieprijs. Daarnaast waren er twee 'uitzonderlijke klantdossiers’ die de bank noopten tot de voorziening van ruim 1 miljard. 

Het gaat hierbij om een mogelijk geval van fraude bij een klant van de bank in Singapore. Het bedrijf dat actief is in de maritieme handel zou in de problemen zijn gekomen door de lage olieprijs. Verlieslatende transacties werden vervolgens buiten de boekhouding gehouden, meldt ABN Amro. De bank ziet dit als een serieus risico, en zet daarom 225 miljoen euro opzij. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ABN Amro: tegenvaller van 183 miljoen door onrustige beurzen

Lage rente

De andere tegenvaller gaat om een Amerikaanse klant van ABN Amro Clearing. Die kwam in de problemen door tegenvallers op de beurs, goed voor een strop van 183 miljoen euro, zo meldde de bank eind maart al. 

De inkomsten van de bank daalden met drie procent in vergelijking tot hetzelfde kwartaal vorig jaar en kwamen uit op ruim 1,5 miljard euro. Dat was vooral te wijten aan de lage rente, waardoor de bank minder marge kan maken op uitgeleend geld. 

Spannende tijd

Al met al geen fijn begin dus voor ceo Robert Swaak, die 23 mei de leiding van de bank overnam van Kees van Dijkhuizen. Zelf noemt hij het een 'uitdagende, maar ook spannende tijd om te beginnen als ceo'. Hij wil de zomer gebruiken om de koers van de bank onder de loep te nemen. 

Op dit moment wordt de tak Corporate & Institutional Banking tegen het licht gehouden, de uitkomst van het onderzoek wil Swaak in augustus presenteren. De impact van de coronavirus en witwaspraktijken bestrijden blijven prioriteit. Voor dat laatste zijn inmiddels meer dan 2800 arbeidskrachten fulltime bezig bij de bank. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Topmanager PwC Robert Swaak nieuwe topman ABN Amro

Kosten blijven hoog

De kosten daalden met zo'n 2 procent tot 1,3 miljard. Toch had de bank voor iedere euro aan inkomsten 67,6 cent aan kosten, een verslechtering ten opzichte van vorig jaar en nog verder van het doel van 56 à 58 cent kosten per euro inkomsten. 

Dat is ook terug te zien in het rendement op eigen vermogen, dat uitkwam op min 8,7 procent, een forse daling ten opzichte van de plus van 6 procent. Het doel is 10 à 13 procent, de huidige stand van zaken noemt Swaak dan ook 'teleurstellend'. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van