Bedrijven

Ceo-fraude neemt vlucht tijdens coronacrisis, waarschuwt fraudepolitie

12 mei 2020 10:35 Aangepast: 14 mei 2020 11:21
Beeld © ANP

"Kun je snel even 250.000 euro overmaken? Groetjes, de CEO." Dit soort cybercriminaliteit, waarbij kwaadwillenden zich in een e-mail voordoen als de grote baas van een bedrijf, neemt een vlucht tijdens de coronacrisis. Bedrijven riskeren zo grote sommen geld kwijt te raken. 

Daarvoor waarschuwt het AMLC, een witwaspolitie waarbinnen de Fiod, het Openbaar Ministerie en de politie samenwerken, meldt Het Financieele Dagblad.

"Werknemers staan op afstand, de lijnen zijn minder kort en iedereen is druk en gestresst. Bovendien kunnen criminelen makkelijker bij bedrijven inbreken via thuisnetwerken", aldus Suzanne Visser van het AMLC tegen de krant.

Geld overmaken

Hackers kregen dit jaar al geregeld toegang tot de mailbox van de algemeen directeur. En werknemers die via een mail opdracht ontvangen om geld over te maken vertrouwen erop dat die daadwerkelijk van de baas afkomstig is. 

Dat dat flinke schade kan opleveren voor een bedrijf toont bioscoopketen Pathé aan. Dat bedrijf werd in 2018 opgelicht voor 19 miljoen euro, via 'ceo-fraude'.

Thuiswerken

Bedrijven doen er goed aan om hun interne controlemechanismen op orde te hebben, ook wanneer een groot deel van het personeel vanuit huis werkt, adviseert het AMLC.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pathé opgelicht: nepmails kosten bioscoopketen 19 miljoen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van