Ga naar de inhoud
Bedrijven

Handel in aandelen moederbedrijf Steps en Miss Etam stilgelegd, onduidelijkheid over boeken

Vestiging van Steps in Alkmaar, de bakermat van de familie Elzas. Beeld © Google Maps

De Belgische beurswaakhond FSMA heeft het aandeel van winkelbedrijf FNG op de beurzen in Amsterdam en Brussel geschorst. Volgens de onderneming, bekend van modeketens als Steps, Brantano en Miss Etam, is dat gebeurd op verzoek van de raad van toezicht van FNG zelf.

Het bedrijf lijdt flink onder de coronacrisis en toezichthouders hebben vragen gesteld over de boeken van een paar jaar terug.

Ondanks de heropening van de winkels kan FNG de concrete gevolgen van de virusuitbraak nog niet volledig inschatten, maar de financiële impact zal waarschijnlijk aanzienlijk zijn.

Verder speelt dat de FSMA met betrekking tot het jaarverslag over 2018 verduidelijking heeft gevraagd omtrent een aantal transacties die in 2018 hebben plaatsgevonden. Omdat de vereiste informatie intern nog niet kan worden aangeleverd, heeft de raad van toezicht de FSMA verzocht om de koers van het aandeel te schorsen, zodat intussen de nodige documenten en informatie kunnen worden verzameld.

Andere leiding

Het is de laatste tijd onrustig rond het winkelbedrijf. Onlangs werd bekend dat topman Dieter Penninckx om medische redenen opstapte en de leiding overdroeg aan Manu Bracke, die hiervoor de operationeel directeur was. Vanwege de coronacrisis had FNG eerder al de publicatie van zijn jaarverslag uitgesteld.

Ook waren er recent berichten in Belgische media dat de torenhoge schuldenlast van het bedrijf twijfels doet rijzen over de overlevingskansen van de retailer. FNG zou daarom onder meer de eerstvolgende rentebetaling op zijn schulden willen uitstellen.

Het bedrijf boekte in 2018 een nettowinst van 11,5 miljoen op een omzet van 512 miljoen euro.

Sluiting van winkels

In januari werd al bekend dat FNG  bijna alle winkels van Steps en Promiss zou sluiten. Het moederbedrijf bracht de sluiting van de 50 vestigingen positief, als een strategische keuze voor online groei.  

Diezelfde maand werd de beurshandel in het aandeel FNG op verzoek van de Belgische beurswaakhond  ook al opgeschort, nadat de koers in korte tijd sterk steeg. 

Massale
Lees ook:
Massale sluiting winkels Steps en Promiss, 234 banen verdwijnen