Bedrijven

Saoedi-Arabië verlaagt olieproductie: 'Het is niet afdoende'

11 mei 2020 16:30 Aangepast: 11 mei 2020 16:54
Beeld © EPA

Saoedi-Arabië gaat zijn olieproductie vanaf juni verlagen met 1 miljoen vaten per dag. Het is een nieuwe poging om de olieprijs weer omhoog te krijgen, maar de vraag is of het afdoende is. De prijs steeg even licht, maar daalde daarna weer.

In een normale situatie gebruiken we wereldwijd ongeveer 80 miljoen vaten olie per dag. Door de coronacrisis is die vraag echter dramatisch teruggevallen. Er wordt nauwelijks gevlogen en door het vele thuiswerken, komen we ook nauwelijks bij de benzinepomp. De olieprijs halveerde.

Minder opppompen

Medio april spraken de OPEC-landen en Rusland af om minder olie op te pompen, een daling van tien miljoen vaten per dag. De olieprijs is echter niet noemenswaardig omhooggegaan.

Oliemarkt-adviseur Robbert Marneffe van ICC Consultants, denkt ook niet dat de nieuwe stap van Saoedi-Arabië veel zoden aan de dijk zet. "Dat land is goed voor een dagelijkse olieproductie van 7,5 miljoen vaten. In een gewone situatie zou een daling van een zevende een gigantisch effect hebben, maar we zitten nu niet in een normale situatie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wereldwijd wachten olietankers vol met olie: 'Er wordt een opslagspel gespeeld'

'Onder afspraken uitkomen'

Dat de olieproductie nog verder moet worden teruggeschroefd is namelijk geen goed nieuws. Marneffe: "Je merkt dat er ondanks eerdere afspraken nog steeds te veel wordt geproduceerd. Dat komt deels omdat niet alle landen zich aan de OPEC-afspraken kunnen houden. Zo lukt het Irak niet om de productie tot het quotum te beperken. Sommige landen proberen ook onder de maatregelen uit te komen."

Een land dat minder olie produceert, krijgt namelijk ook minder geld in het laatje. In maart kwam er ruim 24 miljard euro minder aan buitenlandse tegoeden binnen bij de Saoedische centrale bank.

Iemand moet de rekening betalen. Niet voor niets kondigde Saoedi-Arabië dit weekend aan dat het de BTW gaat verdrievoudigen van 5 naar 15 procent. Ook wordt een toelage aan de burgers geschrapt, waarmee de kosten voor levensonderhoud worden gecompenseerd en moeten grootschalige investeringsplannen worden doorgeschoven.

'Niet voldoende'

"Als trekker van het akkoord en belangrijkste olieproducerende land zal Saoedi-Arabië het belangrijkste deel van de  productiebeperkingen voor haar rekening moeten nemen. Als zij het goede voorbeeld niet geeft, volgt niemand. Maar als ik zie dat de markt vandaag nauwelijks op het nieuws reageerde, denk ik niet dat het afdoende is", zegt Marneffe.

Er zijn echter niet veel touwtjes meer om aan te trekken. "Saoedi-Arabië zit nu wel aan de max van wat ze kunnen doen. Verder kunnen ze de andere landen streng aanspreken op hun gedrag, maar andere middelen zijn er niet."

Enorme voorraden

De vraag naar olie zal structureel moeten stijgen, willen vraag en aanbod weer in balans komen. Daar komt nog bij dat er wereldwijd grote voorraden wachten om verhandeld te worden. Voor de kust van zeehavens over de hele wereld liggen tientallen enorme olietankers voor anker. Ze wachten op een betere olieprijs of op afhandeling aan de overvolle kades.

Marneffe:  “Die olievoorraden hangen als een zwaard van Damocles boven de markt. Maar je ziet wel dat er langzaam meer olietankers de markt inkomen. Je zult die voorraad weg moeten werken, al hoeft dat niet meteen. De vaten houden hun waarde, verwacht ik.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Saoedi-Arabië verdrievoudigt btw om klap lage olieprijs op te vangen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van