Bedrijven

Corendon gaat vakantiegangers testen voor 'coronavrije vakantie'

11 mei 2020 13:21 Aangepast: 11 mei 2020 20:11
Geparkeerde toestellen van KLM en Corendon op Schiphol tijdens de coronacrisis. Beeld © ANP

Reisorganisatie Corendon gaat vakantiegangers vlak voor vertrek testen op het coronavirus op Schiphol. Op die manier hoopt het bedrijf weer reizen te kunnen organiseren, vanaf 26 juni. Voor het zover is, moet er nog wel flink wat gebeuren. Het RIVM is bovendien erg kritisch over het plan.

Het gaat om all-inclusive vakanties, waarbij de voorwaarde is dat vakantievierders het hotel niet verlaten omdat daarmee het risico op besmetting veel groter wordt. De touroperator hoopt dat klanten dat accepteren in ruil voor een 'onbezorgde' vakantie. 

Het bedrijf noemt het zelf 'coronavrije' vakanties, en gaat ervoor zorgen dat vakantiegangers 'zo weinig mogelijk in contact komen met mogelijke besmettingsbronnen tijdens de reis naar hun vakantiehotel'. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reisbranche: inreisverbod of niet, geen geld terug bij annulering

Kort voor vlucht laten testen

Vakantiegangers worden kort voor het vertrek van de vlucht getest, aldus de reisorganisatie. Dat gebeurt in de buurt van Schiphol, enkele uren voor de vlucht. Alleen reizigers waar de testuitslag 'negatief' is, mogen vertrekken. 

Daarna zorgt Corendon ervoor dat vakantiegangers zoveel mogelijk in een beschermde omgeving blijven. De medewerkers zoals buschauffeurs, vlieg- en hotelpersoneel worden ook met grote regelmaat getest op het coronavirus. 

Hoe vaak exact wordt nog uitgewerkt in een protocol, maar 'in principe' zal personeel van een hotel iedere keer nadat zij het terrein hebben verlaten opnieuw getest worden. 

Helemaal uitsluiten dat reizigers toch ziek worden tijdens de vakantie doet het bedrijf niet. "Ziektegevallen tijdens de vakantie hopen we uiteraard te voorkomen, maar 100 procent uitsluiten kan niet", geeft woordvoerder Audrey Denkelaar toe. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ticket voor festival deze zomer? Je zult moeten wachten op je geld

Sneltests

Het testen voor het longvirus gebeurt volgens 'wetenschappelijk onderzochte en betrouwbare coronasneltesten', belooft de reisorganisatie. Welke testen het bedrijf gaat gebruiken is nog onduidelijk, 'we streven naar de beste sneltests', laat Denkelaar weten. 

Dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu dergelijke testen nog niet heeft goedgekeurd, is geen obstakel. "Dat zal waarschijnlijk wel veranderen in de komende weken", aldus het bedrijf. 

Kritiek RIVM

Er is nog geen goedgekeurde test, zegt Marlies Heelhorst, woordvoerder van het RIVM. "We krijgen best wel veel berichten van partijen die zeggen dat ze betrouwbare testen hebben, maar tot nu toe is er nog niemand die geschikte tests heeft. Daarom zijn we zeer terughoudend om verzoeken in behandeling te nemen", zegt ze.

Het RIVM, de belangrijkste adviseur van de overheid op het gebied van de bestrijding van het coronavirus, zegt dat Corendon gene coronavrije vakantie kan garanderen. Testen biedt geen garantie dat alle besmette reizigers eruit gefilterd worden.

"Het kan zijn dat het iemand het virus al heeft gekregen en nog geen symptomen heeft. Dan kan je vervolgens in het vliegtuig of hotel alsnog ziek worden", aldus de woordvoerder. 

Onbetrouwbaar

Ook zijn heel veel van de sneltesten die nu gebruikt worden volgens het RIVM onbetrouwbaar en dus niet geschikt om individuele vakantiegangers te testen. Bovendien zijn het soort testen die snel een uitslag geven bedoeld voor levensbedreigende situaties. 

"Voor iemand die met vakantie gaat, moet je je afvragen of het strikt noodzakelijk is en of het een situatie is die van levensbelang is", mailt de woordvoerder. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Garantie voor klanten Sunweb: dezelfde reis voor dezelfde prijs bij voucher

Eerst naar Turkije

De eerste beschikbare bestemmingen voor deze aangepaste vorm van vakantie wordt Antalya aan de Turkse rivièra waar de reisorganisatie meerdere all-inclusive hotels bezit. In de komende weken wordt overlegd met de autoriteiten op andere bestemmingen om ook daar vakanties te kunnen aanbieden. Voorbeelden hiervan zijn Ibiza en Curaçao, Sardinië en Sicilië. 

Voor reizen naar Curaçao is overigens ook de medewerking van KLM vereist, die voert namelijk de vluchten uit. KLM eist dat alle reizigers mondkapjes dragen, wat haaks staat op de belofte die Corendon haar reizigers doet. 

Alternatief: flink omzetverlies

Voor het testen van reizigers brent Corendon 50 euro per persoon in rekening, de prijs daarvan is inbegrepen in de kosten voor de gehele reis. Reizigers die een voucher hebben van Corendon vanwege een al geannuleerde reis, krijgen voorrang bij het boeken. 

De kosten die het bedrijf maakt om de testfaciliteit in te richten, zijn 'aanzienlijk', maar slechts een fractie van wat het bedrijf aan omzet en winst zou mislopen als er helemaal geen vakanties verkocht kunnen worden in de zomer, aldus Denkelaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronacrisis of niet, ruim 7 miljoen Nederlanders maken gewoon vakantieplannen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van