Bedrijven

Zuid-Amerikaanse luchtvaartgigant Avianca vraagt tijdelijk faillissement aan

11 mei 2020 09:56 Aangepast: 11 mei 2020 12:44
Een lege incheckbalie van Avianca. Beeld © AFP

De Colombiaanse luchtvaartmaatschappij Avianca heeft in de VS faillissement aangevraagd in de hoop dat het onder toeziend oog van de rechtbank flink kan reorganiseren. De maatschappij is de op een na grootste van Zuid-Amerika.

De maatschappij maakte gisteravond bekend dat het in de staat New York faillissement heeft aangevraagd. Dat kan omdat het bedrijf ook daar activiteiten en kantoren heeft. Bovendien heeft Avianca een beursnotering op Wall Street.

Avianca zat al in de problemen voor de coronacrisis, en was vorig jaar al begonnen met het doorvoeren van flinke besparingen en hervormingen. Maar de coronacrisis dreigt ervoor te zorgen dat al dat werk voor niets is geweest.

Miniatuurvoorbeeld
Leest ook

Nederlandse dochter van Iers luchtvaartbedrijf CityJet failliet

80 procent omzetverlies

Net als zo veel andere airlines, zegt Avianca dat de inkomsten in elkaar zijn gestort sinds overal ter wereld reisbeperkingen werden ingevoerd. De maatschappij zag de omzet sinds half maart met meer dan 80 procent teruglopen.

Daardoor raakt het geld in kas rap op en kan het bedrijf onmogelijk aan zijn financiële verplichtingen blijven voldoen. De zogenoemde Chapter 11-faillissementsaanvraag is bedoeld om de schulden te herstructureren.

Dat betekent dat er onder toezicht van de rechter een akkoord bereikt moet worden met de schuldeisers over nieuwe betalingsregelingen en het kwijtschelden van (een deel van) de schuld. Daar zal wel een goed plan van Avianca tegenover moeten staan om weer gezond te worden.

Zwaarste crisis in 100 jaar

Avianca heeft daarbij de rechtbank gevraagd om in de tussentijd wel de salarissen te mogen doorbetalen, van het personeel dat nog aan het werk is. 12.000 werknemers van het bedrijf zitten al een paar maanden werkloos thuis, met onbetaald verlof.

"Avianca staat voor de zwaarste crisis in ons 100-jarig bestaan”, schrijft de Nederlandse topman Anko van der Werff. Volgens hem is de faillissementsaanvraag een noodzakelijke stap om de financiële problemen het hoofd te kunnen bieden.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z

Kan luchtvaart zonder steun overleven? Kleine maatschappijen moeten zich zorgen maken

Steun van de staat

Het bedrijf probeert ook steun van de Colombiaanse overheid los te weken, maar tot nu toe heeft dat niet mogen baten. Van der Werff schrijft 'vertrouwen' te hebben dat Avianca uiteindelijk een 'betere, efficiëntere airline' wordt, die nog vele jaren mee kan. Daarvoor zou steun van de overheid wel nodig zijn.

Het Colombiaanse Avianca is trouwens een van slechts twee vliegmaatschappijen ter wereld met een geschiedenis van meer dan 100 jaar. De andere is KLM. Ook KLM verkeert in zeer zwaar weer, maar de Nederlandse maatschappij wordt wel met staatssteun overeind gehouden.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z

Reddingsboei KLM komt met prijs: politiek krijgt het voor het zeggen

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van