Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Musk wil Tesla-fabriek weer opstarten: 'Kritieke infrastructuur'

11 mei 2020 08:17 Aangepast: 11 mei 2020 16:33
Elon Musk, eind vorig jaar. De ceo van Tesla wil doordrukken dat de fabriek in Fremont weer open kan. Beeld © Getty

Elon Musk wil weer beginnen met de productie van Tesla’s in de fabriek in het Californische Fremont, maar daarbij komt hij in aanvaring met de lokale autoriteiten.

Tesla zegt het proces om de productie te hervatten is opgestart. Deze week zou de fabriek weer Model 3, Model S en Model X gaan maken. Daarmee gaat ceo Musk in tegen de orders van de lokale overheid om de fabriek nog gesloten te houden vanwege coronamaatregelen.

Musk vindt dat hij de productie wel kan hervatten. Volgens hem valt de productie van auto's onder nationale kritieke infrastructuur zijn en zou daarom uitgezonderd zijn van de regels.

Musk wijst er in een blog op dat Tesla de enige automaker in Californië is en het zou de grootste industriële werkgever zijn. 

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Elon Musk kraakt 'fascistische' maatregelen: 'Serieus risico Tesla'

Aanklacht

Musk heeft ook een aanklacht ingediend bij de rechter tegen de lokale overheid van Alameda, waar de fabriek in Fremont staat, zei hij in een tweet. In Fremont worden Tesla's gemaakt voor de Noord-Amerikaanse en de Europese markt.

Een andere fabriek van Tesla, die in een andere county (een lagere overheid) ligt, mag wel open en Musk vindt dat onderscheid niet terecht. Elke staat is verdeeld in counties, in Californië zijn er 58.

'Verhuizen naar andere staat'

Afgelopen weekend dreigde Musk zelfs het hoofdkantoor en de productie naar een andere staat zoals Nevada of Texas, te verhuizen, vanwege het geschil over het heropenen van de fabriek.

De fabriek in het Chinese Shanghai is inmiddels ook opgestart, na eerder dit jaar te hebben stilgelegen in verband met de uitbraak van het coronavirus. Musk zegt dat de ervaring die daar is opgedaan ook in de VS kan worden toegepast om medewerkers te beschermen tegen het virus.

'Fascistisch'

In maart moest de fabriek van Tesla in Fremont dicht in verband met maatregelen van de overheid om het coronavirus in te dammen. Dat was al tegen de zin van Musk.

Musk vindt de maatregelen van de overheid overdreven. Onlangs noemde hij de coronamaatregelen die in de Amerikaanse staat Californië van kracht zijn zelfs 'fascistisch'.

Kijk ook: Tesla Model 3

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Tesla's krijgen ingebouwde videoconferencing

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore