Bedrijven

Bloemen- en plantenexport daalde sterk door coronacrisis

09 mei 2020 11:28 Aangepast: 09 mei 2020 11:45

De afgelopen maand werden er veel minder bloemen en planten geëxporteerd naar het buitenland. De sierteeltindustrie heeft zwaar te lijden onder de coronacrisis. Vooral naar Italië, dat als eerste Europees land hard geraakt werd door het virus, stortte de productie in.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat de exportwaarde van bloemen, planten, bollen en boomkwekerijproducten met 22 procent is afgenomen in maart. De exportwaarde van snijbloemen daalde met 26 procent.

Planten en boomkwekerijproducten leverden qua uitvoer 18 procent minder op. Bloembollen en andere sierteeltproducten zagen de waarde met een kwart dalen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen Nederlandse paasbloemen bij de paus dit jaar: 'Enige juiste beslissing'

In de eerste maanden van het jaar ging het juist goed met de bloemen- en plantenexport. In januari was er sprake van een stijging van 10 procent. In februari zakte het wat in, maar was er alsnog een stijging van 3 procent.

Italiaanse afzetmarkt slinkt

De export naar Italië daalde met 61 procent. Dat wordt gevoeld in Nederland, want Italië is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse sierteeltsector. Het land was vorig jaar de op vier na grootste bestemming voor bloemen, planten en andere sierteeltproducten. Er werd voor zo'n 400 miljoen euro aan producten verscheept.

Duitsland staat absoluut aan kop met 2,6 miljard euro. Het land wordt gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (1,1 miljard euro), Frankrijk (1 miljard euro) en België, met 500 miljard euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van