Ga naar de inhoud
Bedrijven

'Draconische maatregelen' Talpa: 6 procent vaste werknemers ontslagen

Talpa-topman John de Mol voert een stevige reorganisatie door. Beeld © ANP

Talpa Network gaat reorganiseren. Aan het begin van de coronacrisis kondigde topman John de Mol al aan dat er 'draconische maatregelen' zouden moeten worden genomen. Nu is duidelijk hoe die maatregelen eruit gaan zien.

Er worden werknemers ontslagen. Het gaat dan om ongeveer 6 procent van de vaste contracten die voor onbepaalde tijd gelden. Daarnaast zullen ook 'een aantal' aflopende contracten voor bepaalde tijd niet worden verlengd. Dat geldt ook voor freelance-overeenkomsten.

Als onderdeel van de maatregelen levert het directieteam van Talpa 20 procent van zijn salaris in. 

Geen duidelijkheid over aantal ontslagen

Hoeveel werknemers precies geraakt worden door de reorganisatie is niet duidelijk. Het bedrijf gaat niet in op vragen daarover. Een woordvoerder van Talpa laat weten dat de ondernemingsraden van de verschillende bedrijven van Talpa eerst een advies moeten uitbrengen over de aangekondigde reorganisatie. Daarna worden de medewerkers geïnformeerd.

Talpa Network is het bedrijf achter Radio 10, Radio 538, Radio Veronica en Sky Radio. Daarnaast is Talpa eigenaar van SBS, Net5 en Veronica. Persbureau ANP en tijdschrift Linda zijn ook in handen van Talpa. Het mediabedrijf heeft daarnaast nog verschillende kleinere of minder bekende onderdelen.

Draconische maatregelen

In maart liet oprichter John de Mol per mail aan zijn medewerkers weten dat hij in de veertig jaar dat hij in dit werkveld zat, nog nooit een crisis van dit formaat heeft meegemaakt. Hij kondigde draconische maatregelen aan.

Dat komt vooral doordat de inkomsten van Talpa heel snel wegvallen. De radio- en televisiezenders van het bedrijf zijn in hoge mate afhankelijk van advertentie-inkomsten. Door de uitbraak van het coronavirus en de daaropvolgende crisis geven bedrijven veel minder geld uit aan advertenties.

Geen overheidssteun aangevraagd

Volgens het bedrijf is de reorganisatie nodig om Talpa Network na de crisis 'structureel als zelfstandig gezond bedrijf' te laten voortbestaan, zonder externe financiële ondersteuning. Daarbij wordt opgemerkt dat het bedrijf heeft besloten geen gebruik te maken van de NOW-regeling of enige andere vorm van overheidssubsidie.

De financiële gevolgen neemt het bedrijf zelf voor zijn rekening, laat Talpa weten. Door geen gebruik te maken van overheidsregelingen houdt het bedrijf ook de flexibiliteit om eigen keuzes te maken. Wie bijvoorbeeld gebruikmaakt van loonsubsidie via de NOW-regeling, mag geen werknemers ontslaan om bedrijfseconomische redenen.