Bedrijven

'Airbnb-boekingen in Nederland alweer op 80% ten opzichte van vorig jaar'

06 mei 2020 14:23 Aangepast: 06 mei 2020 14:27
Beeld © ANP

Ondanks de coronacrisis stijgt het aantal Airbnb-boekingen in Nederland, door Nederlanders, weer. Afgelopen maand werd bijna 80 procent van het aantal reserveringen gemaakt ten opzichte van april vorig jaar.

Ook in andere Europese landen, zoals Denemarken, Zweden en Zwitserland, nam het aantal binnenlandse boekingen toe. 

Tijdelijk of permanent

Dat heeft Brian Chesky, topman van Airbnb, gezegd in een interview met de Financial Times. Hij deed de uitspraken voordat bekend werd dat het huizenverhuurplatform een kwart van het personeel op straat zet.

"Dit herstel is beter dan we twee weken geleden hadden voorzien", zegt hij in de krant. "Is het een tijdelijke verbetering? Is het een permanente verbetering? Niemand weet het." 

In meerdere landen wordt de lockdown langzaamaan versoepeld. Mensen beginnen zich te oriënteren op de zomervakantie. Ook in Nederland zouden maatregelen worden aangepast, zodat men wat meer vrijheid krijgt.

Ontslagen

Net als de rest van de reisbranche zag Airbnb het aantal boekingen drastisch terugvallen door de coronacrisis. Het bedrijf verwacht dit jaar ongeveer 2,4 miljard dollar omzet te draaien, nog niet de helft van vorig jaar.

Kostenbesparingen en nieuwe leningen waren niet genoeg om daar tegenwicht aan te bieden en dus verliezen nu ook bijna 1900 mensen hun baan.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vakantie in eigen land populairder: hier moet je op letten in coronatijd

'Voorzichtig optimisme'

Chesky ziet wel glimpjes hoop, zegt hij tegen de Financial Times. Zo boekten Chinese gebruikers van het platform in april al twee keer zoveel overnachtingen als in maart.

Ook het aantal mensen dat op specifieke data naar overnachtingen zoekt, neemt toe. De verwachting is dat die zoekers binnen afzienbare tijd ook daadwerkelijk een boeking maken.

"Het is niet zoals Netflix, dat je een film uitkiest en hem direct bekijkt", zegt Chesky. "Gebruikers doen er een week of twee over om een trip te plannen. We zien voorzichtig optimisme." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van