Ga naar de inhoud
Bedrijven

Nieuwe baan, toch 75.000 euro vertrekpremie voor zorgbestuurder

Archieffoto Beeld © Getty Images

Geranne Engwirda is vorig jaar opgestapt uit de top van zorggigant ‘s Heeren Loo in Amersfoort als gevolg van een meningsverschil. Hoewel ze meteen elders aan de slag kon, ontving ze een afkoopsom van 75.000 euro. Dat blijkt uit onderzoek door RTL Z.

Met ruim 13.000 werknemers en een omzet van 657 miljoen euro is ‘s Heeren Loo de grootste gehandicaptenzorginstelling van het land. Engwirda was er sinds 2010 als bestuurder verantwoordelijk voor de financiën.

Afgelopen juli maakte de zorginstelling bekend dat Engwirda in oktober zou overstappen naar het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Zij zou vertrekken omdat zij zich als bestuurder breder wilde ontwikkelen. ’s Heeren Loo is gemeten naar omzet bijna twee keer groter dan het ziekenhuis, maar in Eindhoven zou zij naast financiën ook zorgonderdelen onder zich krijgen.

Verschil van inzicht

Nu blijkt dat Engwirda niet vertrok om zich breder te ontwikkelen. Volgens de zojuist verschenen jaarrekening betaalde ’s Heeren Loo haar een vertrekpremie van 75.000 euro. Navraag daarover leert dat de bestuurder opstapte als gevolg van een meningsverschil.

"In het voorjaar van 2015 ontstond een verschil van inzicht tussen de raad van toezicht en mevrouw Engwirda over de te varen koers van ’s Heeren Loo. Hierop besloten beide partijen afscheid van elkaar te nemen", aldus woordvoerster Stephanie van Erve.

Afkoopsom

’s Heeren Loo wil niet zeggen welk meningsverschil over de koers de toezichthouders en de bestuurder hadden. De zorginstelling is winstgevend, en zit voor zover bekend niet in de problemen. Opmerkelijk is dat het meningsverschil zich voordeed rond het aantreden van Rien Meijerink als nieuwe voorzitter van de raad van toezicht.

De zorginstelling bevestigt dat Engwirda een afkoopsom van 75.000 euro ontving, terwijl zij direct weer als bestuurder bij het Catharina Ziekenhuis aan de slag kon. Volgens de woordvoerster waren de afspraken over de vertrekpremie al gemaakt, voordat de bestuurder haar nieuwe baan had geaccepteerd.