Bedrijven

Grootste productiedaling ooit voor Nederlandse industrie: 'Ergste komt nog'

04 mei 2020 09:56 Aangepast: 04 mei 2020 15:32

De productie in de Nederlandse industrie is in recordtempo gedaald door de economische gevolgen van het coronavirus. Het vertrouwen dat Nederlandse inkoopmanagers hebben in de economische ontwikkelingen daalt daardoor snel. Afgelopen maand bereikte het cijfer een dieptepunt en kwam het uit op het niveau van mei 2009.

Dat zijn recessieniveaus, die doen denken aan de financiële crisis van 2009. Het wijst erop dat de toestand van de productiesector als gevolg van de coronapandemie ernstig verslechterd is. Dat blijkt uit de Purchasing Managers (PMI) van Nevi, een opleidingscentrum voor inkoopmanagers en supply chain managers.

De Nederlandse inkoopmanagersindex meet de prestaties van de verwerkende industrie. Daarvoor wordt iedere maand een enquête gestuurd naar 400 bedrijven die representatief zijn voor de Nederlandse industrie. In die enquête wordt gevraagd naar productie, nieuwe orders, ingekocht materiaal, voorraden, werkgelegenheid en levertijden.

Het resultaat van de enquête geeft een inzicht in de economische groei en het vertrouwen dat de inkoopmanagers hebben. Een PMI-score boven de 50 duidt op groei, onder de 50 is er sprake van daling.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Consumenten somber door coronacrisis: sterkste daling vertrouwen ooit

Laagste cijfer sinds 2009

De PMI-score voor april 2020 komt uit op 41.3. Dat is het laagste cijfer sinds mei 2009. De onderzoekers melden dat zowel de productieomvang als het aantal nieuwe orders nog nooit zo hard zijn gedaald, sinds de start van het onderzoek in 2000.

De daling van de inkoopactiviteiten was de grootste sinds eind 2011. Toch had de toeleveringsketen het zwaar, mede door alle coronamaatregelen. Dat leidde tot de grootste verlenging van levertijden sinds 2000. Ook de werkgelegenheid nam snel af, in het snelste tempo sinds juli 2009.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Economie eurozone krimpt bijna 4 procent: 'Dit is nog nooit gebeurd'

Nu weinig investeringen

Ook als de maatregelen worden versoepeld, zal de situatie zich niet snel herstellen, verwacht sectoreconoom industrie Albert Jan Swart van ABN Amro. "Bij veel bedrijven zal er voor langere tijd weinig vraag zijn. Het is niet logisch om te investeren als je ook nog eens krap bij kas zit", zegt hij.

Daarnaast is wat er in Nederland speelt slechts van beperkt belang voor de industrie. "70 procent van wat er in de sector wordt verdiend, wordt verdiend met export. Het mondiale beeld is veel belangrijker. Het moet duidelijk zijn wanneer we terug kunnen naar een normale situatie zonder beperkingen, pas dan zal het vertrouwen zich herstellen", zegt Swart.

'Ergste komt nog'

Er is voorlopig geen zicht op herstel, dus het is waarschijnlijk dat de productie nog verder daalt, verwacht de bank. "Het ergste moet nog komen", zegt Swart. "Er is geen zicht op een significante verbetering. Je ziet dat er wereldwijd veel minder geïnvesteerd wordt."

De verwachtingen voor de toekomstige omvang van de productie zakten naar het laagste niveau ooit gemeten. Bedrijven gaan uit van een productiedaling in de komende maanden. Afgelopen maand waren bedrijven nog nét positief, toen kwam de PMI-score uit op 50.5.

Er is een klein lichtpuntje, stelt sectoreconoom Swart. "Veel bedrijven in de industrie hebben goed gespaard en hebben een hoop vet op de botten. Ik verwacht dat de meesten het wel een tijd kunnen overleven, al zullen ze dat vet wel hard nodig hebben."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van