Bedrijven

Na BP ook verlies voor ExxonMobil, voor het eerst in 32 jaar

01 mei 2020 15:34
Beeld © AFP

De Amerikaanse olie- en gasreus ExxonMobil heeft voor het eerst in 32 jaar een kwartaal met verlies afgesloten. De onderneming gaat gebukt onder de crisis in de sector door enerzijds een lage vraag door de coronacrisis en anderzijds overaanbod en tekort aan opslag.

De op een na grootste olieproducent wereldwijd, na het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco, sloot het kwartaal af met een tekort van 610 miljoen dollar.

En dat verlies zal in het huidige kwartaal naar verwachting alleen maar verder oplopen, aangezien de oliecrisis pas aan het slot van het eerste kwartaal, de laatste drie weken van maart, in alle hevigheid oplaaide.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Shell keihard geraakt door corona: winst zakt in, dividend verlaagd

Concurrentie ook geraakt

Dat de sector hard wordt geraakt blijkt ook wel uit de ingrepen van energiereuzen als Shell en ConocoPhillips om de uitgaven te beperken of de productie te beperken. ExxonMobil kondigde onlangs aan dat dividendbetalingen worden bevroren.

ExxonMobil is mogelijk extra gevoelig voor de crisis. Topman Darren Woods was net begonnen met een omvangrijk plan om de verouderde portefeuille van het bedrijf een impuls te geven. Daarvoor had hij 33 miljard dollar uitgetrokken. Nadat de olieprijzen waren gekelderd, reageerde ExxonMobil vrijwel direct met het schrappen van investeringen. Vooral bij de schaliewinning van het bedrijf werden investeringen opgeschort.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geld toe krijgen bij het kopen van olie: zo werkt dat

Chevron snijdt in kosten

Ook branchegenoot Chevron gaat snijden in de kosten. In het afgelopen kwartaal werd nog wel winst gemaakt, dankzij de verkoop van bedrijfsonderdelen. De 3,6 miljard dollar winst in de afgelopen drie maanden was zelfs hoger dan verwacht, schrijft Reuters.

Uit angst voor de crisis zet het bedrijf, qua beurswaarde de op twee na grootste olieproducent ter wereld, opnieuw het mes in zijn beoogde investeringen. Chevron wil nog eens 2 miljard dollar bezuinigen, 13 procent meer dan eerder gepland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wereldwijd wachten olietankers vol met olie: 'Er wordt een opslagspel gespeeld'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van