Bedrijven

Boeing slaagt erin om 25 miljard te lenen, nog geen staatssteun nodig

01 mei 2020 13:00 Aangepast: 01 mei 2020 13:09
De 737 Max mag nog altijd niet vliegen. Daar komt de coronacrisis nu bij. Beeld © Getty

De Amerikaanse vliegtuigproducent Boeing heeft met obligaties in totaal 25 miljard dollar opgehaald. Dankzij dat geld denkt het bedrijf nog geen steun van de federale overheid nodig te hebben.

"We zijn op dit moment niet van plan aanvullende financiering te zoeken via de kapitaalmarkten of opties van de Amerikaanse overheid", zegt het bedrijf in een verklaring.

De regering in Washington maakte tot dusver bijna drie biljoen dollar aan steunpakketten vrij om de economie te ondersteunen tijdens de coronapandemie.

Daarvan was 17 miljard dollar bedoeld voor leningen voor bedrijven, zoals Boeing, die van nationaal belang werden geacht. topman Dave Calhoun ziet echter niets in mogelijke steun van de overheid in ruil voor een aandelenbelang.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Vliegtuigbouwer Airbus diep in de rode cijfers door coronacrisis

Corona én 737 Max

Voor Boeing komt een aantal problemen tegelijk. Natuurlijk is er de coronacrisis, waardoor het vliegverkeer nu wereldwijd voor een groot deel stil ligt. Vliegmaatschappijen schrappen dan ook orders.

Daarbij kampt Boeing met de problemen bij de nieuwe 737 Max. Twee toestellen daarvan zijn neergestort, waarbij 346 mensen omkwamen. Daarop werden uiteindelijk alle 737 Max-vliegtuigen wereldwijd aan de grond gehouden.

Verlies in eerste kwartaal

Het is nog niet duidelijk wanneer kisten van het type 737 Max weer mogen vliegen. Veel klanten hebben hun orders uitgesteld of geannuleerd.

Boeing leed in het eerste kwartaal een verlies van 641 miljoen dollar, tegen een winst van 2,1 miljard dollar in dezelfde periode van een jaar eerder. Het zei toen van plan te zijn afscheid te nemen van 10 procent van de 160.000 werknemers.

Airbus

Ook het Europese Airbus, dé concurrent van Boeing, heeft last van de coronacrisis. In de eerste drie maanden van dit jaar leed Airbus een verlies van 481 miljoen euro ten opzichte van 40 miljoen euro winst in hetzelfde kwartaal in 2019.

De omzet daalde met 15 procent van 12,5 miljard euro naar 10,6 miljard. "We zitten in het midden van de ernstigste crisis voor de luchtvaart ooit", zei topman Guillaume Faury.

Airbus leverde een stuk minder vliegtuigen aan klanten 122 exemplaren, tegen 162 een jaar eerder. Airbus kreeg nog wel nieuwe bestellingen binnen, voor in total 290 toestellen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van