Bedrijven

Al 103.000 ondernemers kregen uitstel van bank voor aflossen lening

01 mei 2020 08:57 Aangepast: 01 mei 2020 09:01
Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken. Beeld © ANP

De afgelopen weken hebben 103.000 ondernemers van hun bank uitstel gekregen voor het terugbetalen van hun leningen. Dit moet hen lucht geven in de coronacrisis.

Het gaat om leningen met een totale waarde van 2,7 miljard euro, maakt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bekend.

ABN Amro, ING, Rabobank en Triodos Bank kondigden in maart aan dat ondernemers een half jaar lang niet hoeven af te lossen op hun lopende rekeningen. Banken bieden deze mogelijkheid aan tot 1 juni.

Aanvankelijk ging het om leningen met een waarde tot 2,5 miljoen euro. Later verhoogden de banken dat bedrag naar 50 miljoen euro, waardoor ook grotere mkb-bedrijven en grootbedrijven gebruik kunnen maken van de regeling.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Ondernemers kunnen half jaar uitstel krijgen voor aflossingen aan de bank

Leningen met overheidsgarantie

In de afgelopen weken hebben banken voor 4,3 miljard euro aan nieuwe leningen verstrekt aan 8000 bedrijven. Daarvan werden 2000 leningen verstrekt met overheidsgarantie, meldt de NVB.

Het gaat daarbij vooral om de zogenoemde BMKB-regeling, bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf. In deze regeling staat de overheid garant voor een deel van het bedrag. Het percentage van de lening waarvoor de staat borg staat, werd onlangs verhoogd van 50 procent naar 75 procent, waardoor bedrijven makkelijker een krediet kunnen krijgen.

Volgens de NVB is de regeling populair. De hoeveelheid financieringen met een overheidsgarantie is in de afgelopen twee weken 'min of meer verdubbeld'. Sinds deze week is de looptijd van de leningen onder de BMKB-regeling verlengd van twee naar vier jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Crisismaatregelen: dit ligt er klaar voor zzp'ers en andere ondernemers

Behoefte aan leningen zwakt af

Tegelijkertijd zien de banken dat het aantal aanvragen voor financiering afzwakt. Later in de crisis zou dit weer kunnen toenemen. "Banken doen alles wat mogelijk is om bedrijven die voor de coronacrisis gezond waren door deze crisis heen te helpen", zegt NVB-voorzitter Chris Buijink. "We doen dat samen met de overheid en onze toezichthouders. Banken doen veel, maar kunnen helaas niet iedereen helpen. Deze crisis zal littekens achterlaten."

Toch verwacht de NVB dat het totaalbedrag aan leningen op korte termijn zal stijgen, vooral omdat sinds woensdag de zogenoemde GO-C regeling operationeel is, die grotere bedrijven meer financiële ademruimte moet geven.

Ook consumenten krijgen uitstel

De banken hebben ook bijna 24.000 consumenten uitstel gegeven voor het aflossen van hun leningen. In twee derde van de gevallen ging het om een betaalpauze voor de hypotheek, in de andere gevallen om een consumptieve lening.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hypotheek op pauze vanwege coronavirus: 'Heel welkom'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van