Bedrijven

Amazon: mogelijk verlies in tweede kwartaal vanwege corona-kosten

01 mei 2020 08:38 Aangepast: 01 mei 2020 08:49
Door de coronacrisis stijgt de omzet van Amazon, maar de winst daalt. Beeld © Toby Scott/SOPA Images

Techgigant Amazon denkt dat het dit kwartaal een resultaat van tussen de plus 1,5 miljard en min 1,5 miljard dollar zal halen. Het bedrijf geeft zo'n ruwe schatting vanwege de hogere kosten, die het maakt om het personeel te beschermen tegen het coronavirus.

Amazon profiteert van de onrust die het gevolg is van het coronavirus. De online-verkopen stijgen, omdat consumenten vanuit huis winkelen.

Verder maken bedrijven meer gebruik van de cloud, waarbij bedrijven hun systemen en data-opslag niet zelf verzorgen, maar dat via de servers van bijvoorbeeld Amazon doen.

Hogere kosten

Maar het coronavirus zorgt ook voor hogere kosten. Daarbij gaat het om onder meer mondkapjes en temperatuurcontroles voor medewerkers in distributiecentra.

Het bedrijf nam maar liefst 175.000 nieuwe medewerkers aan om alle extra bestellingen te kunnen afhandelen. Die hogere kosten doen het effect van de hogere omzet teniet.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Hamsterwoede in de VS: wachtlijst voor nieuwe klanten bij Amazon

Winstdaling

In het eerste kwartaal steeg de omzet met ruim 26 procent tot 75,5 miljard dollar, dat is beter dan analisten hadden verwacht. De nettowinst daalde echter, van 3,6 miljard dollar tot 2,5 miljard dollar.

In de maanden april tot en met juni zullen de extra kosten nog meer op het resultaat drukken. De kosten zullen zo'n 4 miljard dollar bedragen.

Tweede kwartaal

De omzet zal weliswaar toenemen met tussen de 18 en 28 procent tot 75 à 81 miljard dollar, maar onder aan de streep zal het operationele resultaat (dus vóór aftrek van rente en belastingen) tussen de 1,5 miljard dollar positief en 1,5 miljard dollar negatief zijn, denkt het concern.

Onder normale omstandigheden, dus zonder het coronavirus, zou het operationele resultaat circa 4 miljard dollar bedragen, aldus Amazon.

Koers daalt

Beleggers reageren geschrokken op het nieuws. Amazon publiceerde het bericht nadat Wall Street was gesloten, maar in de nabeurshandel staat de koers bijna 5 procent in de min op circa 2355 dollar.

Gisteren, toen de Amerikaanse beurzen nog open waren, steeg Amazon juist nog, tot de hoogste slotstand ooit. In het jaar tot nu toe won Amazon op de beurs, inclusief de winst gisteren, 34 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van