Bedrijven

Fugro snijdt in kosten: ontslagronde treft ook Nederlands personeel

30 april 2020 10:08
Een schip van Fugro in de haven van Scheveningen. Beeld © ANP

Net als alle bedrijven in de oliebranche wordt ook Fugro hard geraakt door de lage olieprijs. Het bedrijf gaat daarom snijden in de kosten. Dat doet het onder andere door personeel te ontslaan.

Het bedrijf vreest dat door de coronacrisis, waardoor er minder vraag is naar olie, er ook minder naar olie gezocht hoeft te worden, de belangrijkste activiteit van het bedrijf. Om hier alvast op in te spelen, neemt het bedrijf maatregelen om kosten te besparen, net als veel andere bedrijven in de olie-industrie.

Het bedrijf gaat reorganiseren, waarbij ook mensen ontslagen zullen worden in Nederland, vertelt woordvoerder Martine Langerak aan RTL Z. Hoeveel ontslagen er zullen vallen, is nog onduidelijk. Het plan is om het personeelsbestand met maximaal 10 procent in te krimpen. Wereldwijd werkten er vorig jaar 9.857 mensen bij het bedrijf, volgens het jaarverslag

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Shell keihard geraakt door corona: winst zakt in, dividend verlaagd

Omzet gelijk, meer verlies

Hoe veel mensen uiteindelijk hun baan verliezen, is afhankelijk van hoe de omzet zich verder ontwikkelt, legt Langerak uit. Die bleef met 258,4 miljoen euro nagenoeg gelijk in de eerste drie maanden van dit jaar, vergeleken met dezelfde periode in 2019.

Het bedrijf leed in de eerste drie maanden van het jaar een operationeel verlies van 26,5 miljoen euro, een verslechtering van 31 procent ten opzichte van de min van 16,4 miljoen vorig jaar. 

"Als het minder kan, dan uiteraard graag."

In Nederland werken zo'n 1350 medewerkers van Fugro, dat zijn er zo veel omdat het hoofdkantoor hier is gevestigd. Of de ontslagronde evenredig per land verdeeld zal worden - en er in Nederland dus mogelijk 135 banen geschrapt worden - is ook nog niet duidelijk, zegt Langerak. "Als het minder kan, dan uiteraard graag." Medewerkers om wie het gaat, kunnen in de komende weken een gesprek verwachten. 

Geen salarisverhoging

Fugro bezuinigt niet alleen door banen te schrappen, vult Langerak nog aan. Een afgesproken salarisverhoging gaat niet door, er worden geen nieuwe mensen aangenomen en er wordt hard onderhandeld met leveranciers over tarieven. 

Daarnaast is het bedrijf in gesprek met overheden van de landen waar het actief is over steun. In sommige landen heeft het ook al steun gekregen. In Nederland wordt daar nog over gepraat. 

Geen beroep op NOW-regeling

Die gesprekken gaan in ieder geval níet over de NOW-regeling, waarbij de overheid tot maximaal 90 procent van de loonkosten compenseert van bedrijven die omzetverlies hebben door de coronacrisis. Bedrijven die een beroep doen op die regeling, mogen geen personeel ontslaan. En dus 'kun je concluderen' dat Fugro geen gebruik maakt van de NOW-regeling, aldus Langerak. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geld toe krijgen bij het kopen van olie: zo werkt dat

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van