Ga naar de inhoud
Bedrijven

Elon Musk kraakt 'fascistische' maatregelen: 'Serieus risico Tesla'

Ceo Elon Musk van Tesla, bij de productie van de eerste Models 3 in Shanghai. Beeld © EPA

Elon Musk, de topman van elektrische autobouwer Tesla, heeft op voor hem kenmerkende wijze kritiek gegeven op de coronamaatregelen die in de Amerikaanse staat Californië van kracht zijn. De maatregelen zijn volgens hem 'fascistisch'.

Tijdens een conference call naar aanleiding van de kwartaalcijfers noemde Musk de huidige situatie een 'serieus risico' voor het miljardenbedrijf, meldt CNBC. Door de lockdown in Californië ligt de productie in de Tesla-fabrieken aldaar grotendeels stil. Inwoners van de staat mogen alleen voor noodzakelijke zaken de deur uit.

"Om te zeggen dat zij hun huis niet mogen verlaten en dat zij gearresteerd worden als zij dat wel doen, dit is fascistisch", zei Musk. "Dit is niet democratisch, dit is geen vrijheid. Geef mensen hun verdomde vrijheid terug."

Eerder noemde Musk op Twitter de paniek die is ontstaan na het uitbreken van het nieuwe coronavirus 'stompzinnig'.

Tesla-fabriek
Lees ook:
Tesla-fabriek ondanks kritiek Elon Musk dicht wegens coronavirus

Sterk kwartaal

De kwartaalcijfers van het bedrijf waren overigens goed. In de eerste drie maanden steeg de omzet met 32 procent in vergelijking met een jaar eerder tot bijna 6 miljard dollar. Er was zelfs winst, voor het eerst in het doorgaans zwakke eerste kwartaal van een jaar. 

De winstgevendheid verbeterde vooral nadat de Chinese Gigafactory van Tesla in bedrijf was. Dat zorgde er onder meer voor dat auto's goedkoper waren om te maken. De brutowinst kwam uit op 1,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging op jaarbasis met 118 procent. Onder de streep resteerde een bedrag van 16 miljoen dollar.

Coronavirus heeft effect

De cashpositie van het bedrijf verslechterde wel aanzienlijk. Er vloeide 895 miljoen dollar weg, voornamelijk omdat de inkoop van materialen de verkoop van auto's ruimschoots oversteeg. Dat kwam vooral doordat de coronacrisis ervoor zorgde dat er minder auto's afgeleverd konden worden.

In vergelijking met hetzelfde kwartaal van vorig jaar steeg het aantal afgeleverde auto's weliswaar met 40 procent, tot bijna 88.500 exemplaren. Maar in vergelijking met het laatste kwartaal van 2019 werden juist veel minder auto's afgeleverd. 

Elon
Lees ook:
Elon Musk doneert 1255 medische ventilatoren voor strijd tegen corona

Geen verwachting

De gemiddelde prijs van een afgeleverde Tesla viel in het kwartaal lager. Dit is volgens Tesla logisch te verklaren aangezien de meer betaalbare modellen Model 3 en Model Y meer van de band rolden. De marges op de auto's was volgens Tesla ruim 25 procent en de totale marge van het bedrijf lag op bijna 21 procent. Volgens Tesla is dat voor beide het hoogste niveau in achttien maanden.

Tesla waagde zich niet aan voorspelling voor het lopende boekjaar, ook vanwege de crisis. Na het tweede kwartaal komt het bedrijf mogelijk wel met een prognose.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl