Ga naar de inhoud
Bedrijven

Microsoft profiteert van thuiswerken en groei van de cloud

We werken meer thuis. Beeld © Hollandse Hoogte

Microsoft heeft geen last van het coronavirus, integendeel. Het presteerde in de eerste drie maanden van het jaar veel beter dan in de markt was gedacht. De omzet steeg met 15 procent en de nettowinst zelfs met 22 procent. De beurskoers staat nu bijna op het hoogste niveau ooit.

De totale omzet steeg in januari tot en met maart met 15 procent tot 35 miljard dollar. De nettowinst nam met 22 procent toe tot 10,8 miljard dollar.

Daarmee deed Microsoft het beter dan verwacht. Analisten waren uitgegaan van een omzet van 33,6 miljard dollar en een winst van zo'n 9,7 miljard dollar.

Maanden in plaats van jaren

In twee maanden tijd was er net zo veel digitale transformatie als anders in twee jaar, aldus topman Satya Nadella.

Hij wijst onder meer op de groei van de cloud, waarbij bedrijven hun systemen en data-opslag niet zelf verzorgen, maar dat via de servers van bijvoorbeeld Microsoft doen, en leren op afstand.

Gamedienst
Zie ook:
Gamedienst Microsoft xCloud gestart in Nederland

Omzet- en winstgroei

De omzet van Azure, de cloud-tak van Microsoft, groeide met 59 procent in vergelijking met dezelfde maanden een jaar eerder.

Verder nam de omzet bij het onderdeel waar Linkedin en Office (software) onder vallen toe met bijna 15 procent. Consumenten die thuis werken maken meer gebruik van onder meer Teams (om virtueel te vergaderen) en Windows virtuele desktop.

Koers

Beleggers waren tevreden met de cijfers. In de nabeurshandel staat de koers van Microsoft nu zo'n 2 procent hoger op circa 181 dollar. Daarmee is de koers maar een procent of 4 verwijderd van de hoogste slotkoers ooit van 188,70 dollar van begin februari.

In het jaar tot nu toe steeg de koers al met 12 procent, terwijl de brede Amerikaanse S&P 500-index met bijna 9 procent daalde.

April-juni

Voor de maanden april tot en met juni, voor Microsoft het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar, verwacht het concern een omzetgroei tot 35,8 à 36,8 miljard dollar. Het gemiddelde van die bandbreedte zou een stijging van een kleine 8 procent betekenen.

Topman Nadella waarschuwt wel dat hij in de maanden april tot en met juni minder groei voor Linkedin en softwareverkopen voor kleinere bedrijven voorziet.