Bedrijven

Vliegtuigbouwer Airbus diep in de rode cijfers door coronacrisis

29 april 2020 11:03 Aangepast: 29 april 2020 11:05
Het in elkaar zetten van de Airbus A400M, een militair transporttoestel, in de fabriek in Spanje. Beeld © Camera Press Ltd.

Vliegtuigbouwer Airbus zit in de problemen door de coronacrisis. Het aantal vliegtuigen dat het Europese conglomeraat afleverde daalde in het afgelopen kwartaal, net als de omzet. Dat zorgt voor verlies van bijna een half miljard euro bij het bedrijf.

In de eerste drie maanden van dit jaar leed Airbus een verlies van 481 miljoen euro ten opzichte van 40 miljoen euro winst in hetzelfde kwartaal in 2019. De omzet daalde met 15 procent van 12,5 miljard euro naar 10,6 miljard. 

Klein lichtpuntje

Dat komt doordat het bedrijf een stuk minder vliegtuigen aan klanten leverde: 122 exemplaren in totaal. Dat waren er een jaar eerder nog 162.

Een klein lichtpuntje: ondanks de crisis werden er nog wel toestellen besteld. Airbus kreeg bestellingen voor 290 exemplaren waarmee het orderboek gevuld is met bestellingen voor in totaal 7650 toestellen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Coronacrisis kost luchtvaart dit jaar 290 miljard euro'

'Ernstigste crisis ooit'

Het bedrijf voelt vanzelfsprekend de crisis in de luchtvaart, waar nauwelijks nog gevlogen wordt vanwege de corona-uitbraak. "We zitten in het midden van de ernstigste crisis voor de luchtvaart ooit", zegt topman Guillaume Faury.

Airbus probeert uit alle macht om zo veel mogelijk cash in het bedrijf te houden, door extra op de kosten te letten. Airbus verlaagt ook de productie omdat er nuawelijks vraag is. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Airbus zet fabrieken Frankrijk en Spanje vier dagen stil om coronavirus

Peperdure schikking

Ondanks die maatregelen, verslechterde de financiële positie van het bedrijf fors. Er vloeide 8 miljard euro aan cash uit het bedrijf, deels veroorzaakt door een schikking die het bedrijf in januari trof met Franse, Amerikaanse en Britse toezichthouders. Om verdere vervolging vanwege omkoping te voorkomen, betaalde het bedrijf een bedrag van in totaal 3,6 miljard euro

Hoe de rest van het jaar eruit zal zien, is onduidelijk. Het bedrijf is bezig in kaart te brengen wat de gevolgen van de coronacrisis zijn. Die zijn nog slechts 'beperkt zichtbaar' en daarom geeft het bedrijf geen verwachting af. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Airbus schikt voor miljarden om vervolging voor corruptie te omzeilen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van