Bedrijven

Winst en omzet Duitse autoreuzen kelderen door coronacrisis

29 april 2020 08:54
Een medewerker van Volkswagen in de fabriek in Wolfsburg. Beeld © AFP

De twee Duitse autofabrikanten Daimler en Volkswagen merken de gevolgen van de coronacrisis, en niet zo zuinig ook. Omzet en winst van beide bedrijven kelderden in de eerste drie maanden van 2020.

Volkswagen waar ook merken als Audi, Skoda, Seat en Porsche bij horen, kreeg een omzetdaling van ruim 8 procent voor de kiezen. De omzet kwam uit op 55 miljard euro, dat was 60 miljard in hetzelfde kwartaal in 2019.

De winst daalde nog veel harder: van ruim 3 miljard euro naar 517 miljoen, oftewel 83 procent. De reden voor de beroerde cijfers: er werden veel minder auto's verkocht. Het aantal geleverde voertuigen daalde met 23 procent tot 2 miljard exemplaren.

 

Winst Daimler 92 procent gedaald

De cijfers van concurrent Daimler, maker van Mercedes-Benz, waren niet veel beter. De omzetdaling van 6 procent tot 37,2 miljard euro viel nog wel mee.

De winst verdampte alleen wel bijna helemaal. Boekte het bedrijf vorig jaar in het eerste kwartaal nog 2,1 miljard euro winst, dit jaar bleef er 168 miljoen euro over onder de streep, een winstdaling van maar liefst 92 procent. Het aantal auto's, bestelbussen en vrachtwagens dat het bedrijf afleverde, daalde met 17 procent tot 644.000 voertuigen. 

Diepe recessie eurozone

Het bedrijf is somber over de rest van het jaar, met de recessie waarin de wereldeconomie al in is beland. In China verwacht Daimler nog een bescheiden groei, de eurozone komt in een diepe recessie terecht door alle coronamaatregelen van overheden. 

Afgaand op de werkloosheidscijfers in de VS, waar iedere week miljoenen Amerikanen een aanvraag voor een uitkering doen, verwacht Daimler ook een forse krimp van de Amerikaanse economie. Die wordt namelijk grotendeels gestut door consumentenuitgaven, en die zullen fors dalen doordat veel mensen hun baan zijn kwijtgeraakt. 

Het gevolg zal zijn dat de omzet en winst (voor aftrek van belastingen en eenmalige posten) dit jaar lager zullen uitvallen dan de resultaten van vorig jaar. Vanwege de onzekerheid durft Daimler geen verwachtingen te geven over de eigen resultaten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Volkswagen legt Europese fabrieken drie weken stil om coronavirus

Scherpe daling autoverkopen

Volkswagen verwacht dat de wereldeconomie nog dit jaar al iets zal herstellen. Maar ook bij de grootste autofabrikant van Europa zal de winst en omzet 'significant' lager liggen dan in 2019. 

Het bedrijf verwacht dit jaar 15 tot 20 procent minder auto's te verkopen ten opzichte van vorig jaar. In het huidige tweede kwartaal zullen de verkopen kelderen in de meeste regio's, daarna zal de verkoop naar verwachting weer aantrekken tot het niveau van vorig jaar. 

Volkswagen is ook bezorgd over landen die hun eigen economieën proberen te beschermen met handelsbelemmerende importbeperkingen. Daarnaast vormen onrust op financiële markten en grote overheidstekorten risico's, meldt het bedrijf in het kwartaalverslag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van