Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Chipmaker NXP verwacht fors verlies door problemen autosector

28 april 2020 08:44 Aangepast: 28 april 2020 08:54
NXP maakt onder meer chips die in auto's worden gebruikt. Beeld © NXP

NXP, dat onder meer chips voor auto's produceert, wordt hard geraakt doordat autofabrieken stilliggen. Het concern denkt dat in het tweede kwartaal de omzet zo'n 20 zal procent dalen en er een verlies zal worden geleden van tussen de 115 en 237 miljoen dollar.

NXP heeft een hoofdkantoor in Eindhoven en fabrieken in onder meer Nijmegen, maar een beursnotering aan de Amerikaanse Nasdaq. Het bedrijf is voor een flink deel afhankelijk van de autoindustrie. In het eerste kwartaal was deze goed voor bijna de helft van de omzet.

Veel autoproducenten hebben echter, vanwege het coronavirus, fabrieken stilgelegd, waardoor er minder vraag is naar chips. Ook andere afnemers kochten minder.

Eerste kwartaal

In de eerste drie maanden van het jaar daalde de omzet van NXP met 3 procent tot ruim 2 miljard dollar. Onder aan de streep werd er een verlies geleden van 21 miljoen dollar.

Dat is evenveel als in hetzelfde kwartaal van vorig jaar, maar dit jaar was er sprake van een bijzondere bate van 110 miljoen dollar.

Tweede kwartaal

In het tweede kwartaal vreest NXP veel harder te worden geraakt door de malaise in de autosector. Het denkt dat de omzet met tussen de 14 en 23 procent zal dalen.

Het operationele resultaat, dus vóór aftrek van rentelasten en belastingen, zal in een slecht scenario uitkomen op 237 miljoen dollar en in het minst slechte scenario op 115 miljoen dollar. Gemiddeld rekent NXP op een operationeel verlies van 177 miljoen dollar. In het eerste kwartaal was het operationele resultaat nog 68 miljoen dollar positief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore