Bedrijven

'Voortbestaan vliegtuigbouwer Airbus loopt gevaar'

27 april 2020 11:50 Aangepast: 27 april 2020 11:58
Beeld © ANP

Airbus loopt financieel leeg en moet snel in de kosten snijden. Als het bedrijf het uitgaande geld niet onder controle krijgt, kan het voortbestaan in gevaar gekomen, waarschuwt Airbus-ceo Guillaume Faury aan het persooneel.

"We moeten nu ingrijpen om de uitstroom te verminderen, onze financiële balans op orde te brengen en uiteindelijk weer baas over ons eigen lot te worden", schrijft de ceo in een brief aan het personeel die persbureau Bloomberg in handen heeft.

Faury zegt niets over hoe het bedrijf in de kosten gaat snijden. Het bedrijf wil niet reageren op interne documenten.

Bestellingen annuleren of uitstellen

Luchtvaartbedrijven bezuinigen flink om het hoofd boven water te houden. Daar hoort ook het annuleren of uitstellen van de levering van nieuw bestelde vliegtuigen bij. En dat raakt de Europese vliegtuigfabrikant direct.

EasyJet bijvoorbeeld stelde de levering van 24 kisten uit voor onbepaalde tijd. De reden: geld vrijhouden. En de grote leasemaatschappij Avalon annuleerde een bestelling van vier Airbus A330 neo’s en stelde nog eens negen vliegtuigleveringen uit.

Productie omlaag, extra geld

Eerder bracht Airbus de productie al met een kwart omlaag, om door de coronacrisis heen te komen. Faury waarschuwt nu dat dit nog niet het 'worst case scenario' is.

Airbus regelde al 15 miljard euro aan extra geld om de gevolgen van de crisis op te kunnen vangen. 

Ook stelde het plannen voor een extra productielijn voor de A321 uit en voert het de productie van de A220 minder snel op. Bovendien schrapte de vliegtuigbouwer een gezamenlijk project met motorenmaker Rolls-Royce voor de ontwikkeling van een hybride vliegtuig.

Boeing voelt pijn ook

De Amerikaanse concurrent Boeing zag ook veel orders in rook opgaan. Boeing greep al eerder in om kosten te besparen, maar zet nu ook een streep door de overname van de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer.

Dat lijkt los te staan van eerdere kostenbesparingen. Volgens Boeing heeft Embraer zich niet gehouden aan vooraf opgestelde eisen. En op basis daarvan, trekt het zich terug uit de overnam, meldt Boeing in een persbericht.

Met de deal was 4,2 miljard dollar gemoeid. Daar zou Boeing een aandeel van 80 procent  kopen in de commerciële luchtvaarttak van Embraer. Embraer zegt dat het afblazen van de overname onterecht is. De Brazilianen gaan er alles aan doen om schade door dit besluit te verhalen.

Vanwege de coronacrisis stuurde het bedrijf eerder deze maand al 2300 werknemers naar huis. Dat aantal zou zelfs kunnen oplopen tot 16.000, meldde The Wall Street Journal. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van