Bedrijven

Kijk mee: persconferentie kabinet over steun overheid aan KLM

24 april 2020 20:21 Aangepast: 24 april 2020 21:27
Toestellen van KLM staan geparkeerd op Schiphol. Beeld © ANP

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) geven om 21.00 uur vanavond een persconferentie. Waarschijnlijk wordt er meer bekend over noodsteun aan Air France-KLM.

Volgens de Franse minister van Financiën Bruno le Maire is Parijs akkoord met een pakket ter waarde van 7 miljard euro.

3 miljard euro van Nederland

Nederland staat volgens Le Maire garant voor zo'n 3 miljard euro steun. Door ingrijpen van de Fransen zijn banen bij de luchtvaartonderneming gegarandeerd en kan het bedrijf zelfstandig voortbestaan, aldus de Le Maire.

Volgens Le Maire is Frankrijk voorlopig niet van plan om de luchtvaartonderneming te nationaliseren. Verder wil hij dat de onderneming meer doet om de uitstoot van CO2 terug te dringen.

De 7 miljard euro steun van de Fransen bestaat deels uit een door de staat gegarandeerde lening van 4 miljard euro. Daarnaast pompt Frankrijk 3 miljard euro direct in het bedrijf.

Zwaar getroffen

Het luchtvaartconcern is zwaar getroffen door de coronacrisis. Vandaag werd uit het jaarverslag duidelijk dat het geld van KLM in rap tempo opraakt. Deze maand verwacht KLM maar 5 tot 10 procent van het normale aantal vluchten uit te kunnen voeren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tijd dringt voor KLM, geld raakt op in derde kwartaal

Volgens het scenario waar de luchtvaartmaatschappij zelf mee werkt, is het geld in het derde kwartaal van het jaar op. De luchtvaartmaatschappij zinspeelde op een kapitaalinjectie van de overheid door aankoop van aandelen. Er wordt al een tijd onderhandeld met de Franse en Nederlandse overheid en met banken om fikse leningen met staatsgaranties te krijgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van