Bedrijven

Lampenmaker Signify heeft het nog zwaarder door coronacrisis

24 april 2020 08:40 Aangepast: 24 april 2020 10:37
Topman Eric Rondolat van Signify, dat tegen betaling de merknaam Philips kan gebruiken. Beeld © ANP

Signify, de maker van ledlampen, haalde het eerste kwartaal van dit jaar nog minder omzet en winst dan gehoopt. Het bedrijf kampte al tijden met moeilijke marktomstandigheden en daar kwam de coronacrisis nog eens bovenop.

Signify is de voormalige verlichtingsdivisie van Philips, dat inmiddels geen aandelen meer in het bedrijf heeft. Het bedrijf zit al langer in zwaar weer door de krimp van de traditionele lampenmarkt.

Dat was ook de reden voor de winstwaarschuwing van eind oktober. In het vierde kwartaal vorig jaar steeg de winst nog iets, maar minder dan het bedrijf gehoopt had. Voor 2020 beloofde Signify de marge te verbeteren, maar daar komt vooralsnog weinig van terecht door de coronacrisis.

Ondanks alles stijgt de koers van Signify wel, zelfs met 8 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Meer lezen

Lampenmaker Signify geeft een winstwaarschuwing

Verstoring in de keten

Het Eindhovense bedrijf heeft afgelopen maand last van verstoringen in de toeleveringsketen. Signify voerde allerlei extra kostenbesparingen in, maar die blijken niet genoeg om de winst op het niveau van vorig jaar te houden.

De verlichtingsproducent maakte in totaal 27 miljoen euro winst, tegen 44 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2019.

Winstdaling

De omzet komt uit op zo'n 1,43 miljard euro, een krimp ten opzichte van vorig jaar. Toen haalde het bedrijf bijna 1,5 miljard euro omzet.

De kwartaalcijfers zijn trouwens inclusief de resultaten van de Amerikaanse branchegenoot Cooper. Signify nam dit bedrijf begin maart over.

Minder salaris voor directie en personeel

Volgens ceo Eric Rondolat is de toeleveringsketen inmiddels weer 'grotendeels' op orde. Om kosten te besparen, krijgen leden van de raad van toezicht en de directie volgend kwartaal 20 procent minder salaris.

Ook het personeel levert loon in. Volgens de ceo stemt 'een aanzienlijk deel' van de medewerkers vrijwillig in met een werktijdverkorting met bijbehorende salarisverlaging van 20 procent voor de komende drie maanden.

Daarnaast wordt de prestatiebeloning van het personeel een half jaar uitgesteld, ondanks protest van vakbond CNV.

Rondolat durft nog niets concreets te voorspellen over de resultaten voor de rest van het jaar, schrijft hij. Er is volgens hem nog te veel onzekerheid over de impact van het coronavirus op de economie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Signify opent meer fabrieken voor 3D-printen lampenkappen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van