Bedrijven

Unilever weet omzet niet op te krikken ondanks hamsteraars

23 april 2020 10:53 Aangepast: 23 april 2020 11:03
Beeld © Hollandse Hoogte

Unilever wist in het eerste kwartaal niet meer te verkopen, ondanks het feit dat het profiteerde van hamsterende consumenten in Europa en de VS.

De omzet van Unilever, bekend van onder meer Knorr, Dove en Magnum, nam in de eerste drie maanden van het jaar met 0,2 procent toe tot 12,4 miljard euro.

Onderliggend, dus zonder het effect van onder meer overnames en veranderingen in valutakoersen, bleef de omzet gelijk. Beleggers zijn teleurgesteld, en de koers van Unilever daalt met zo'n 4 procent. Dat is mede omdat het concern de eerdere prognose van een groei van de omzet en de winstmarge voor 2020 loslaat, zegt beurscommentator Jacob Schoenmaker.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Unilever trekt honderden miljoenen uit in strijd tegen coronavirus

Plus in ontwikkelde markten

In ontwikkelde landen, zoals Noord-Amerika en in Europa, stegen de verkopen wel, met 2,8 procent. In opkomende markten in Azië en Afrika, daarentegen, daalde de omzet juist: met 1,8 procent.

Opkomende markten zijn de laatste jaren steeds belangrijker geworden voor Unilever en ze zijn nu goed voor bijna 60 procent van de omzet.

Minder ijs

In China, een belangrijke markt, was sprake van een 'significante' daling. In Europa en Noord-Amerika profiteerde Unilever in maart van hamsterende consumenten.

Opvallend is dat Unilever minder levensmiddelen en ijs (-1,7 procent) verkocht, vooral de verkopen van ijs zakten in. Er werden juist meer was- en schoonmaakmiddelen verkocht (+2,4 procent).

Dividend

Unilever blijft wel dividend betalen aan aandeelhouders. Per aandeel van Unilever NV, dat in Amsterdam is genoteerd, gaat het om een kwartaaldividend van 0,4104 euro.

Unilever geeft geen winstcijfers, daarvoor moeten we wachten tot de halfjaarcijfers op 23 juli. Bij het eerste en het derde kwartaal houdt het concern het bij een trading update, waarbij alleen cijfers over de omzet worden gegeven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van