Ga naar de inhoud
Bedrijven

Just Eat Takeaway haalt 700 miljoen op, mede voor overnames

Just Eat Takeaway.com is de moeder van Thuisbezorgd. Beeld © Getty

Just Eat Takeaway.com, de moeder van Thuisbezorgd.nl, heeft voor 700 miljoen euro aan aandelen en obligaties uitgegeven. Dat is mede omdat het in de concurrerende markt een sterke balans wil hebben en om eventuele overnames te kunnen doen.

De 700 miljoen euro die Just Eat Takeaway.com heeft opgehaald bestaat voor 400 miljoen uit aandelen en voor 300 miljoen euro uit converteerbare obligaties.

Die laatste zijn obligaties die later tegen een vooraf bepaalde prijs in aandelen kunnen worden omgezet.

De aandelen zijn uitgegeven tegen een koers van 87 euro, dat is 3,7 procent onder de slotkoers van gisteren. De beurskoers van Just Eat Takeaway.com daalde vanochtend en stond na bijna een uur handelen ruim 3 procent lage op rond de 87 euro.

Sterke balans

Just Eat Takeaway.com zegt van oudsher een sterke balans te hebben, daar wil het aan vasthouden. Eind december was het eigen vermogen twee derde van het totale vermogen.

Het bestuur vindt het noodzakelijk om er financieel sterk voor te staan, omdat het bedrijf opereert in een concurrerende omgeving. Ook kan de sterke balans worden gebruikt voor eventuele overnames.

Een deel van de opbrengst van 700 miljoen zal worden gebruikt om kredieten bij banken af te lossen.

Overnames

Takeaway.com heeft de laatste tijd verschillende overnames gedaan, waaronder twee grote: die van de Duitse activiteiten van Delivery Hero en die van het Britse Just Eat.

De Duitse activiteiten van Delivery Hero waren snel geïntegreerd. Vorige week kreeg Takeaway.com bericht dat het Just Eat mag gaan integreren.

Converteerbare obligatie

Op de converteerbare obligaties krijgen beleggers een rente vergoed van tussen de 1,25 procent. Ze hebben een looptijd van zes jaar.

Beleggers die converteerbare obligaties kopen gaan er vanuit dat ze deze uiteindelijk omzetten in aandelen, omdat ze verwachten dat de koers dan hoger zal zijn dan de vooraf bepaalde prijs waartegen de converteerbare obligaties kunnen worden omgezet in aandelen.

Dat betekent dat de kans reëel is dat over uiterlijk zes jaar het eigen vermogen van Takeaway.com met nog eens 300 miljoen euro zal zijn versterkt.

De koers waartegen de converteerbare obligaties zijn om te wisselen voor aandelen is 121,80 euro, dat is 40 procent boven de huidige koers.