Ga naar de inhoud
Bedrijven

Hema zet winkels in als magazijn voor online leveringen vanwege coronadrukte

Beeld © Getty

Winkelketen Hema krijgt vanwege het coronavirus zoveel online bestellingen, dat de klanten niet meer allemaal vanaf de twee distributiecentra in Utrecht en Nieuwegein kunnen worden beleverd. De winkelketen gebruikt nu de magazijnen en delen van gewone winkels als opslag voor de thuisleveringen.

Er zijn twintig extra orderpicklocaties in Nederland geopend, stelt het bedrijf. De hoeveelheid online verkopen is verdriedubbeld.

"De hoeveelheid online orders neemt nu mensen liever niet fysiek winkelen in een enorm tempo toe. "Zo snel dat ons Europees distributiecentrum het met moeite aankan", zegt een woordvoerder. De logistiek wordt uitgevoerd door DHL.

Met de hand gepickt

In het magazijn van twintig winkels is nu een orderpickcentrum ingericht. Bij enkele winkels is hiervoor ook een klein deel van de winkelruimte gebruikt.

De artikelen die met volle vrachtwagens worden afgeleverd, gaan niet allemaal de winkel in. Een deel wordt volgens bestelling met de hand ingepakt en gaat naar de consument thuis waar DHL het bezorgt

Nadenken over langetermijnoplossing

"Het is een tijdelijke maatregel om te zorgen dat het distributiecentrum wordt ontlast. We werken nu aan een lange termijn oplossing. We zien sowieso dat -los van het coronavirus- steeds meer online wordt besteld. Dus die oplossing die we bedenken hebben we ook nodig als de overheid het virus onder controle krijgt."

Cijfers over de hoeveelheid online bestellingen wil het bedrijf niet geven. De winkelketen versnelde vanwege de gestegen vraag naar online producten al de release van een nieuwe winkelapp, die stabieler zou zijn.

Harde klappen, nu herstel

Hema werd hard geraakt door het coronavirus. De winkels in Frankrijk, België, Duitsland en Spanje werden gesloten. In Nederland bleven de winkels open, maar de omzet kromp met 'ongeveer een derde', blijkt uit interne rapportages die het FD heeft.

De afgelopen weken is er sprake van herstel, meldt het bedrijf. Er komen weer meer klanten in de winkels en het bedrag dat ze besteden is gestegen.

Dit is een artikel van