Ga naar de inhoud
Bedrijven

Denen volgen Polen: geen geld naar belastingontwijkende bedrijven

De Deense premier Mette Frederiksen vorige week tijdens een persconferentie over het coronavirus. Beeld © AP

Deense bedrijven die gebruik maken van belastingparadijzen hoeven deze coronacrisis niet aan te kloppen bij hun overheid voor financiële steun. Eerder nam de Poolse regering hetzelfde besluit.

De Deense overheid verlengde dit weekend zijn economische steunprogramma met een maand tot 8 juli met als doel het voorkomen van ontslagen en faillissementen.

Maar niet alle Deense bedrijven komen hiervoor in aanmerking, benadrukte de Deense regering. Bedrijven die niet netjes hun belasting afdragen in het Scandinavische land worden geweigerd. Hetzelfde geldt voor bedrijven die dividend blijven uitkeren of eigen aandelen inkopen in 2020 en 2021.

In Nederland wordt bij het huidige steunpakket alleen gekeken of bedrijven omzetverlies hebben door de coronacrisis en geen vaste medewerkers ontslaan. De vraag is of dat bij eventuele nieuwe financiële steun ook geldt.

Belastingparadijzen

Denemarken stelt die eisen wel. "Bedrijven die zijn gevestigd in belastingparadijzen in overeenstemming met EU-richtlijnen kunnen geen compensatie ontvangen, zo ver dat mogelijk is binnen EU-wetgeving en andere internationale verplichtingen", schrijft het Deense ministerie van Financiën onder meer.

EU
Lees ook:
EU zet Britse Kaaimaneilanden op lijst belastingparadijzen

'Vloek van moderne economie'

Daarmee sluit Denemarken zich aan bij Polen. De regering van dat land besloot op 8 april al dat grote bedrijven alleen aanspraak maken op een nationaal noodfonds als zij vennootschapsbelasting betalen in Polen - of dat binnen 9 maanden alsnog doen.

"Laten we een einde maken aan belastingparadijzen, die de vloek zijn van moderne economieën", zei de Poolse premier Mateusz Morawiecki daar destijds over.

Dit is een artikel van