De raad van commissarissen van ABN Amro heeft de top van de bank in 2015 en 2016 herhaaldelijk en steeds dringender aangesproken op complianceproblemen. Zij vonden dat het bestuur fermer moest optreden.
De top van ABN Amro stond toen nog onder leiding van Gerrit Zalm. Hij en zijn collega's zagen het probleem wel, maar beseften niet hoe ernstig het was, schrijft het Financieele Dagblad.
Getuigenissen
Het ging onder meer om problemen op de afdeling die klanten en hun transacties moet controleren, schrijft de krant. De bank zou de processen daarvoor zeker twee jaar niet op orde hebben. Ook zou het ABN Amro niet gelukt zijn om op tijd regels en systemen in te voeren die marktmisbruik moeten tegengaan.
Een aantal huidige en toenmalige commissarissen zou hier onlangs over hebben getuigd tegen Justitie. De onthullingen over ABN komen uit het boek 'De Staatsbank', geschreven door FD-journalisten Ivo Bökkerink en Pieter Couwenbergh.
Veel voeten in de aarde
In de eerste helft van 2016 gaf het bestuur pas toe dat er sprake was van 'onhoudbare' problemen. Zalm en de andere bestuurders wezen in reactie op de kritiek van de raad van commissarissen altijd op de moeilijke situatie waarin zij aan het stuur waren gekomen.
ABN Amro werd in 2008, tijdens de kredietcrisis, genationaliseerd. De Nederlandse overheid wilde zo voorkomen dat de bank zou omvallen.
De heropbouw van de bank had veel voeten in de aarde. Pas in november 2015 keerde de bank terug naar de beurs. Nog altijd is de bank voor meer dan de helft in handen van de staat.
Witwasonderzoek
In september vorig jaar maakte het Openbaar Ministerie bekend dat het een witwasonderzoek doet naar ABN Amro. De bank wordt ervan verdacht dat zij 'gedurende een langere periode ongebruikelijke transacties niet, of niet op tijd heeft gemeld'.
De waarschuwingen en getuigenissen van de commissarissen zouden invloed kunnen hebben op dit onderzoek.
Een woordvoerder van ABN Amro stelt in een reactie dat het boek niet het hele verhaal vertelt en bovendien een gedramatiseerde weergave van de gebeurtenissen is. "De jaren waar het om gaat, 2015 en 2016, liggen al jaren achter ons. Wij hebben de afgelopen jaren miljoenen geïnvesteerd in anti-witwaspraktijken, dat is wat telt."