Ga naar de inhoud
Bedrijven

CNV: Bedrijven krijgen nauwelijks boetes als zij personeel niet goed beschermen tegen corona

Illustratief beeld. Beeld © Getty Images

Bedrijven krijgen tot nu toe nauwelijks boetes als zij hun werknemers niet goed beschermen tegen Corona op de werkvloer. Dit blijkt uit een inventarisatie van vakbond CNV.

'Onveilig gevoel op de werkvloer'

"Dit is ongehoord. Terwijl particulieren massaal worden beboet bij overtreding van de RIVM-richtlijnen, ontspringen bedrijven de dans. Bijna twee miljoen werkenden voelen zich onveilig op de werkvloer. Vooral werkenden in vitale sectoren die buiten het zicht van klanten opereren, zoals de voedselsector en distributiecentra, zijn nog steeds vogelvrij,’ stelt CNV-voorzitter Piet Fortuin op de website van de vakbond.

CNV baseert zich op onderzoek onder een groep van 2.000 werkenden, in maart uitgevoerd door Maurice de Hond. 

CNV wil meer boetes

"Dat de werkplek nog steeds niet veilig is, komt door gebrekkige handhaving. De Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) handhaaft nauwelijks, uit coulance naar bedrijven toe. Wij roepen gemeentelijke handhavers, boa’s en toezichthouders op om wel te handhaven binnen bedrijven. En bij onveilige situaties, zoals een gebrek aan beschermingsmiddelen, te weinig afstand of slechte hygiëne, de boete van 4.000 euro uit te delen", aldus Fortuin. 

'Gelijke monniken, gelijke kappen'

"Het is terecht dat burgers die de richtlijnen van het RIVM overtreden een boete ontvangen. Maar het heeft niet zoveel zin als bedrijven tegelijkertijd vrijuit gaan en het Corona-virus op de werkplek welig tiert. Gelijke monniken, gelijke kappen. De burger die zich op zondag keurig aan de regels houdt, loopt maandag weer een verhoogd risico op Corona als hij naar zijn onveilige werkplek gaat. Voor bedrijven moeten daarom dezelfde regels gelden als voor particulieren", meent de vakbond.

 

Voor personen bedraagt de boete voor het overtreden van de coronaregels maximaal 390 euro, voor bedrijven is dat 4000 euro.