Bedrijven

Minister Hoekstra verzet zich tegen hogere bonus voor KLM-topman

17 april 2020 17:33 Aangepast: 18 april 2020 15:22
Pieter Elbers, topman van KLM. Beeld © ANP

Dat het bonusplafond van KLM-baas Pieter Elbers wordt verhoogd van 75 procent naar maximaal 100 procent van zijn jaarsalaris, is 'onverstandig', vindt minister Wopke Hoekstra van Financiën. Het ministerie gaat dit aankaarten bij KLM en zal het volgende week op de aandeelhoudersvergadering ook laten weten.

KLM hoopt op staatssteun nu de reisbranche volledig stil ligt wegens de coronacrisis. Bij steun worden 'voorwaarden gesteld' aan lonen en bonussen, laat het departement weten.

Bonusplafond

Binnenkort vergaderen de aandeelhouders van KLM over een hoger bonusplafond voor de directie van de luchtvaartmaatschappij. Dat zou vanaf komend jaar omhoog gebracht moeten worden.   

Dit jaar komt er ieder geval geen bonus, laat woordvoerder Gerrie Brandt weten. "Gezien de situatie rondom corona en de impact op KLM is het evident dat er voor het boekjaar 2020 geen bonus zal zijn. Tevens is besloten geen verhoging van de vaste salarissen voor de directie over 2020 door te voeren."

Er wordt ook geen dividend uitgekeerd. De laatste keer dat er wel dividend werd uitgekeerd was overigens jaren geleden, over het boekjaar 2008. 

Woede over het voorstel

De luchtvaartmaatschappij houdt binnenkort de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Op de agenda staat ook het voorstel om het beloningsbeleid bij KLM gelijk te trekken met dat van Air France-KLM. Vorig jaar werd dit voorstel al ingediend. Het gaat om de 'langetermijnbonus'. 

Als dat voorstel wordt aangenomen, krijgt KLM-topman Pieter Elbers vanaf komend jaar mogelijk wel een hogere bonus. Er wordt woedend gereageerd op het feit dat het voorstel bestaat en binnenkort op tafel ligt. 

KLM moet namelijk vrezen voor het voortbestaan en hoopt op overheidssteun. Het bedrijf gaat zwaar gebukt onder de coronacrisis en er worden enorme verliezen gemaakt. Verschillende Kamerleden zijn boos over het feit dat er überhaupt wordt nagedacht over het verhogen van bonussen in dit soort tijden.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Air France-KLM mikt op 10 miljard euro aan noodsteun'

Bonus omhoog

Het voorstel houdt onder meer in dat 'de variabele beloning' (lees: de bonus) die topman Pieter Elbers maximaal zou kunnen krijgen naar 100 procent van het basissalaris van 520.000 euro gaat. Dit in plaats van de nu geldende 75 procent, meldde de Telegraaf eerder vandaag.

Naast zijn vaste salaris van een half miljoen euro zou topman Pieter Elbers bij goede resultaten van de luchtvaartmaatschappij dan dus nog eens een half miljoen euro aan bonus kunnen opstrijken.

De verandering van salariëring is vorig jaar al in gang gezet, maar wordt binnenkort besproken door de aandeelhouders. 

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet steunt KLM bij besluit tijdelijke contracten niet te verlengen

Duizenden mensen thuis

Het gaat erg slecht met KLM. Vrijwel alle vliegtuigen staan aan de grond. Door de corona crisis voert KLM nog maar tussen de 5 en 10 procent van het normale aantal vluchten uit. Dat zijn vooral vluchten om gestrande reizigers naar huis te krijgen, of vrachtvluchten voor (medische) goederen.

Van de 30.000 mensen die KLM in dienst heeft zit een groot deel thuis. Het bedrijf heeft een beroep gedaan op de NOW-regeling, waarbij de staat tot maximaal 90 procent van de loonkosten overneemt. Van ongeveer 1500 tot 2000 mensen, vooral tijdelijke krachten, neemt het bedrijf afscheid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van