Bedrijven

Goldman Sachs: westerse economieën krimpen met 35 procent

14 april 2020 15:03
Wandelaars genieten van de zon en de kersenbloesem in een park in Stockholm. Beeld © AFP

De coronacrisis zal er ongenadig hard inhakken dit kwartaal. In vergelijking met de eerste drie maanden van dit jaar zullen westerse economieën in het huidige kwartaal 35 procent krimpen, verwacht zakenbank Goldman Sachs.

Dat is vier keer zoveel als het oude record uit 2008 tijdens de financiële crisis, meldt persbureau Bloomberg.

Of het bij één kwartaal extreme krimp blijft, blijft een open vraag. Het antwoord is onder meer afhankelijk van hoe snel mensen weer aan het werk kunnen. En dat weet niemand, schrijft econoom Jan Hatzius van Goldman Sachs in een analyse voor zakelijk klanten die Bloomberg inzag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wordt de corona-recessie net zo erg als na 2008 (of erger)?

Zelfs als de piek qua slachtoffers bereikt zou zijn, garandeert dat geen terugkeer naar economische groei. "Die verbetering is waarschijnlijk het gevolg van het bewaren van afstand en andere maatregelen en zal snel omdraaien als mensen weer aan het werk gaan", schrijft de econoom. 

Hoewel overheden wereldwijd met ongekende steunpakketten komen, zouden Europa en andere rijke landen volgens Hatzius meer moeten doen voor ontwikkelingslanden. Europa zou de crisis met een 'alles wat nodig is'-mentaliteit moeten aanpakken, zonder allerlei voorwaarden te stellen. 

Europa 10 procent krimp

Of vooral gevoeld wordt in de Verenigde Staten is onduidelijk. Hatzius' pessimisme is niet terug te zien in de uitkomst van een maandelijkse enquête door Bloomberg onder zijn collega's. Zij verwachten in Europa een krimp van ruim 10 procent in de eerste helft van 2020.

Ook op jaarbasis zal de Europese economie door de coronacrisis krimpen. Zelfs als de economie in de loop van het jaar herstelt, zal nog sprake zijn van zo'n 5 procent krimp. De Duitse economie wordt 7,6 procent kleiner, Italië verliest 8,8 procent en de economie van Spanje krimpt met 10 procent. Het Verenigd Koninkrijk krijgt volgens de ondervraagden met maar liefst 12 procent krimp te maken.

Het krimppercentage van de Amerikaanse zakenbank is veel hoger dan de verwachtingen tot nu toe van Nederlandse banken voor de Nederlandse economie. ING verwacht een krimp van 6 à 8 procent dit jaar, Rabobank gaat in het meest gunstige scenario uit van krimp van 5 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ING: Nederlandse economie krimpt dit jaar circa 7 procent

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van