Ga naar de inhoud
Bedrijven

'Air France-KLM mikt op 10 miljard euro aan noodsteun'

Topman Ben Smith (rechts) van Air France-KLM met Pieter Elbers, topman van KLM, in februari 2020. Beeld © ANP

Zes miljard euro is niet genoeg om Air France-KLM door de coronacrisis te helpen. Het bedrijf is in gesprek met banken en de Franse en Nederlandse regeringen over een noodpakket van tien miljard euro, meldt de Franse krant La Tribune.

Vorige week meldden diverse media dat het om een bedrag van zes miljard ging, waarvan vier voor Air France en twee voor KLM. Vandaag meldt de Franse krant op basis van ingewijden dat Air France acht miljard nodig heeft. Er zal mogelijk deze week een beslissing over de noodsteun genomen worden. 

De twee landen zullen ieder garant staan voor het bedrag dat 'hun' maatschappij leent. Als Air France-KLM die niet kan terugbetalen is de rekening voor minister Wopke Hoekstra van Financiën en zijn Franse collega Bruno Le Maire. Beide landen hebben ieder een belang van 14 procent in het bedrijf.

Franse garantstelling

Het grootste discussiepunt in de onderhandelingen zouden de Franse garanties aan potentiële kredietverstrekkers zijn. Die Franse garantiestelling wordt naar verluidt als te laag gezien door kredietverstrekkers, waardoor de onderhandelingen langer duren dan verwacht.

Door de crisis staat het leeuwendeel van de vloot van Air France-KLM aan de grond. Het bedrijf gaat flink in de kosten en investeringen snijden om de situatie het hoofd te bieden. Als er geen financiële steun komt, vreest het bedrijf binnen afzienbare tijd een geldtekort.

Behalve dat er inderdaad gesprekken gevoerd worden met de Franse en Nederlandse overheden over steun, wil het bedrijf verder geen commentaar geven op het verhaal in de krant.

KLM
Lees ook:
KLM blijft bij voucherregeling voor geannuleerde vluchten, negeert Brussel