Ga naar de inhoud
Bedrijven

Verhuurders en beleggers doen oproep: schort huren winkeliers drie maanden op

De winkelstraten in Nederland zijn ongekend leeg, zoals hier in de binnenstad van Amsterdam. Beeld © ANP

Schort vanaf april voor drie maanden de huren op van winkeliers wier omzet gedaald is door de coronacrisis en kijk nadien per geval of kwijtschelding aan de orde is. Dat is de nieuwe richtlijn die vertegenwoordigers van de retail- en vastgoedsector overeengekomen zijn.

De richtlijn is onderdeel van het zogenoemde 'steunakkoord' die de belangengroepen, waaronder de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland (IVBN) en Detailhandel Nederland, zijn overeengekomen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

'Pijn verdelen'

Samen doen zij een oproep om de 'financiële pijn' te verdelen tussen retailers, hun aandeelhouders, verhuurders, banken en de overheid. Het uitstellen en mogelijk kwijtschelden van de huurbetalingen is echter niet bindend. Het gaat daarom om een 'gentlemen's agreement', zegt een woordvoerder van het ministerie zaterdag tegen RTL Z.

Kern van de afspraak is de huuropschorting voor de maanden april, mei en juni. Daarbij is het uitgangspunt: zoveel mogelijk verlichting met een minimum van 50 procent opschorting, oplopend tot 100 procent, mits dat mogelijk is voor de verhuurder.

Zaak
Lees ook:
Zaak in de problemen? Dit zijn de regels voor ondernemersbijstand

Kwijtschelding

"Mogelijke kwijtschelding van betalingsverplichtingen komt aan de orde als de daadwerkelijke impact na 3 maanden duidelijk is – per retailer, per verhuurder en/of per locatie", staat verderop in het akkoord, waarbij ook de grote banken zijn betrokken.

Ook vragen de belangengroepen nadrukkelijk aan verhuurders en financiers om geen huuruitzettingen te doen bij winkeliers die lijden onder de coronacrisis.

Directeur Jan Meerman van winkelierskoepel Inretail is tevreden met het akkoord. "Op dit moment betekenen deze afspraken een flink stuk verlichting in de liquiditeit die vele retailers keihard nodig hebben om deze periode te overleven", schrijft hij in een verklaring. Volgens Meerman kunnen de maatregelen verlengd worden als de periode van omzetverlies door de coronacris langer aanhoudt.

Ondernemer
Lees verder:
Ondernemer onder 21 krijgt minder steun: 'Ik kan de huur niet betalen'
Dit is een artikel van