Ga naar de inhoud
Bedrijven

Terrorismebestrijder bezorgd om brandstichting en sabotage zendmasten

Pieter-Jaap Aalbersberg, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Beeld © ANP

Brandstichting en sabotage bij meerdere zendmasten verspreid door heel Nederland baren de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zorgen. De NCTV houdt de situatie daarom in de gaten.

De acties lijken gericht tegen het bouwen van een netwerk voor 5G, en zijn mogelijk aangewakkerd door nepnieuws waarin een verband wordt gelegd tussen 5G en de verspreiding van het coronavirus. In Groot-Brittannië hebben vandalen ook al op meerdere plekken toegeslagen. 

Dat dit naar Nederland lijkt te zijn overgeslagen, is een zorgelijke ontwikkeling, aldus de NCTV. Als zendmasten uitvallen kan dat namelijk grote gevolgen hebben voor de dekking van het telefoonnetwerk en daarmee voor de bereikbaarheid van hulpdiensten, waarschuwt Pieter-Jaap Aalbersberg, de NCTV. Hij staat in nauw contact met de politie, diensten en telecomproviders, laat hij weten.

Britse
Lees ook:
Britse telco's na 5G-coronaclaims: stop met in brand steken zendmasten

Brandstichting

Dat de NCTV zich met de situatie bemoeit, is redelijk uitzonderlijk. De dienst is er om Nederland te beschermen tegen 'bedreigingen die de maatschappij kunnen ontwrichten'

De incidenten rond zendmasten zijn klaarblijkelijk reden genoeg voor zorgen. Het gaat onder meer om twee pogingen tot brandstichting in de afgelopen week bij zendmasten in Brabant en het vernielen van een hek rond vliegbasis Leeuwarden. Bij het laatste incident werd een man aangehouden die zei dat hij de 5G-netwerkpalen op de basis wilde verwijderen, meldt Dagblad van het Noorden.

Vorig jaar zag de NCTV al dat er flink geprotesteerd werd tegen 5G, maar dat ging om demonstraties en geen 'extremistische protestacties' zoals deze. 

Straling
Lees ook:
Straling door 5G onder limiet, maar meer onderzoek nodig
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl