Ga naar de inhoud
Ondernemersspreekuur

Is er steun voor raamexploitanten tijdens de coronacrisis?

Beeld © RTL Z

Veel ondernemers worden hard geraakt door het coronavirus. In het RTL Z Ondernemersspreekuur proberen wij elke werkdag antwoord te geven op jullie vragen, online en op televisie. Deel #15: de raamexploitant.

Gift van de overheid

Marie Blom is raamexploitant en verhuurt kamers aan sekswerkers. Ze heeft een eenmanszaak en betaalt 'net als iedere andere ondernemer in Nederland' omzet- en inkomstenbelasting. "Ik heb ook moeten sluiten door het virus. Kom ik in aanmerking voor die 4000 euro? Met de code van de KVK val ik onder kamerverhuur en zou ik niet in aanmerking komen." 

Blom doelt op de gift van 4000 euro die de overheid beschikbaar heeft gesteld om ondernemers te steunen. Het staat ook wel bekend als het noodloket en werd begin deze week uitgebreid, zodat meer ondernemers gebruik kunnen maken van deze noodsteun. 

Kabinet
Meer ondernemers krijgen steun
Kabinet breidt noodondersteuning voor ondernemers uit

Codes

Niet iedereen krijgt de compensatie. Het draait allemaal om de SBI-code: een code die aangeeft aan wat voor soort activiteiten een bedrijf uitvoert. De overheid kwam deze week met een aanvulling op de SBI-codes waarvoor de regeling geldt, waardoor meer bedrijven nu in aanmerking komen voor compensatie. 

"Vanaf uiterlijk 15 april kunnen nog meer ondernemers gebruik maken van de regeling", zegt woordvoerder Harald Hanemaaijer van Economische Zaken. Hij wijst erop dat je op basis van de SBI-code kunt kijken of je in aanmerking komt. 

"Kamerverhuur is geen sector of branche, dus mogelijk valt deze onderneemster onder horeca of overige dienstverlening." Die laatste sector is overigens toegevoegd aan de nieuwe lijst. Of Blom de compensatie krijgt, hangt dus af van haar SBI-code. 

Nog meer uitbreiden?

Mocht ze nu geen compensatie krijgen, dan is het voor haar en andere ondernemers hopen dat de regeling nog een keer wordt uitgebreid. "Je kan het zo groot en breed maken als je wil. Alleen de overheid kan niet oneindig ondersteunen", zegt hoogleraar Finance Jaap Koelewijn. "Ik heb de indruk dat dit al een zeer ruimhartige regeling is."

Volgens hem zijn er sectoren aan te wijzen die duidelijk geraakt worden, maar is er niet goed zicht op welke er net buiten vallen. "Waarschijnlijk zijn ze er nog niet met deze lijst en wordt hij nog uitgebreid. Alleen de vraag is hoe ver de overheid wil en kan gaan."

"Er zullen echter bedrijven zijn die onderuit gaan. Veel hangt af van de lockdown: vanaf wanneer wordt de bedrijvigheid weer opgestart?" Als dat eenmaal gebeurt, kunnen ondernemers weer voorzichtig omzet draaien en is het noodloket minder nodig.

Heb jij zelf ook een vraag?

Vul je vraag hieronder in, dan gaan wij hem proberen te beantwoorden met de hulp van deskundigen.

De vragen maken ook onderdeel uit van onze nieuwsuitzendingen op RTL Z. Het kan zijn dat onze redactie je benadert om je vraag op te nemen op video.