Bedrijven

Saoedisch staatsfonds koopt miljoenen aandelen in Shell

09 april 2020 10:30 Aangepast: 09 april 2020 12:53
Het Saoedische staatsfonds is opgezet door kroonprins Mohammed bin Salman, opvallend genoeg juist om de Saoedische econmie minder afhankelijk te maken van de olieproductie. Beeld © ANP

Het staatsinvesteringsfonds van Saoedi-Arabië heeft voor ongeveer een miljard dollar grote belangen genomen in Europese oliemaatschappijen, waaronder Shell. Een koopje, want deze oliebedrijven zijn sinds het begin van het jaar veel minder waard geworden.

Shell verloor dit jaar al grofweg 35 procent aan beurswaarde en datzelfde geldt voor het Italiaanse Eni, het Franse Total en het Noorse Equinor, waar het Public Investment Fund (PIF) ook een belang in heeft genomen.

1 miljard dollar

Het staatsfonds kocht voor 200 miljoen dollar aandelen in Equinor. Hoeveel het precies in de andere maatschappijen investeert, is onduidelijk. Maar ingewijden zeggen tegen The Wall Street Journal dat het totaalbedrag op ongeveer een miljard dollar komt.

De Saoedi's zouden vinden dat de oliemaatschappijen op het moment ondergewaardeerd worden, en willen profiteren van de relatief lage beurskoersen. "Het PIF wordt weer actief in de mark. Ik zou niet verbaasd opkijken als we in de toekomst meer van zulke deals zien", zegt een anonieme Saoedische functionaris tegen de krant.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Olieprijs spuit omhoog na tweet Trump over Rusland en Saoedi-Arabië

Toch weer investeren in olie

Het besluit om olieaandelen te kopen is opvallend. Het PIF is juist opgezet door de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman om minder afhankelijk te worden van de olieproductie, door investeringen te doen in binnen- en buitenland.

Het fonds beheert zo'n 300 miljard dollar aan belangen en heeft aandelen in onder meer taxidienst Uber en elektrische-automaker Lucid Motors en Carnival Cruise Lines.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kan Shell bij de lage olieprijs nog wel dividend betalen?

Olieprijs zet beurskoersen lager

De reden dat de oliemaatschappijen relatief laag staan op de beurs, heeft alles te maken met de lage olieprijs. De Saoedi's hebben deze lage olieprijs mede veroorzaakt door grote hoeveelheden olie op de markt te dumpen, op een moment dat de vraag naar olie wereldwijd juist was ingezakt vanwege de coronacrisis.

De Saoedi's deden dat omdat ze het niet eens konden worden met Rusland over een beperking van de wereldwijde olieproductie. Ook Rusland besloot om fors extra te produceren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom Trump minder olieproductie wil, maar liever niet in de VS

Vergadering Opec+

Vandaag komen de landen van oliekartel Opec en Rusland (Opec+) bijeen om te bespreken hoe ze de olieprijs weer wat kunnen opdrijven, door de productie te beperken.

Volgens persbureau Reuters zijn de landen hier alleen toe bereid als ook andere olieproducerende landen zich bij eventuele productiebeperkingen aansluiten. Het gaat dan voornamelijk om de Verenigde Staten, de grootste producent te wereld, maar ook om bijvoorbeeld Brazilië en Canada.

Trump lijkt zich niet te willen vastleggen op een productiedaling. Officieel kan de federale overheid in Washington DC ook helemaal geen landelijke productiebeperkingen opleggen. In theorie kunnen de staten dat wel.

Maar dan nog is het de vraag of zo'n productiebeperking juridisch houdbaar is. Wettelijk gezien mogen Amerikaanse olieproducenten niet samenwerken om de prijs te beïnvloeden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van