Bedrijven

KLM: aantal passagiers meer dan gehalveerd in maart

09 april 2020 09:26 Aangepast: 09 april 2020 09:48
KLM-topman Pieter Elbers. Beeld © SIPA Press

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM vervoerde afgelopen maart 56,6 procent minder mensen dan een jaar geleden. De vooruitzichten zijn nog veel somberder: in april en mei zal minder dan 10 procent van de vluchten opstijgen.

Bij luchtvaartmaatschappij KLM was de daling een fractie minder dan bij het concern als geheel. KLM zag het aantal reizigers in maart met 54 procent dalen in vergelijking met maart 2019. De Nederlandse tak van de luchtvaartcombinatie vervoerde in totaal bijna 1,3 miljoen reizigers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

KLM blijft bij voucherregeling voor geannuleerde vluchten, negeert Brussel

Angst en reisverboden

De daling in het aantal passagiers is geen verrassing. Door het coronavirus annuleerden veel mensen hun vlucht. Ze durven niet te reizen of mogen dat niet vanwege de reisristricties van veel landen. Bovendien zijn veel vluchten door die reisrestricties helemaal geannuleerd.

De KLM-vliegtuigen die nog vlogen zaten gemiddeld voor twee derde vol, terwijl een jaar geleden bijna 90 procent van de stoelen bezet was. De bezettingsgraad was vergelijkbaar bij het Franse zusterbedrijf Air France. Bij Air France daalde het aantal passagiers wel harder: met 59 procent tot zo'n 1,8 miljoen.

Extra repatriëringsvluchten

KLM en Air France voerden ook extra vluchten uit. Afgelopen maand werkten zij samen met de Franse en Nederlandse overheid om reizigers terug naar huis te halen. Zo voerde KLM extra repatriëringsvluchten uit voor gestrande Nederlanders in Australië, Argentinië en Nieuw-Zeeland.

KLM publiceert geen cijfers over hoeveel van dit soort extra vluchten het bedrijf uitvoerde.

10 procent in april en mei

De verwachtingen voor komende maanden zijn somber. KLM zal tot eind mei slechts 10 procent van de vluchten uitvoeren. Het moederbedrijf stopt tot nader order met het melden van de vervoerscijfers.

In een persverklaring zegt KLM-topman Pieter Elbers dat de situatie daarna nog heel onduidelijk is. "Het herstel van de markten en daarmee van KLM en Transavia vergt in ieder geval veel tijd."

Transavia blijft aan de grond

Bij Air France-KLM hoort ook prijsvechter Transavia. Die vliegt veel op Italië en moest al vroeg vluchten opschorten of aan de grond houden. Het luchtvaartbedrijf vervoerde in maart nog 532.000 mensen, tegen bijna 1,2 miljoen reizigers in dezelfde maand vorig jaar.

Terwijl KLM en Air France komende maanden nog vliegen naar een aantal wereldsteden, blijven alle vliegtuigen van Transavia voorlopig aan de grond.

Vrachtvervoer

Verder vervoerde Air France-KLM een stuk minder vracht. De volumes daalden op jaarbasis met 28,8 procent. Veel van de vracht gaat mee in passagierstoestellen en als die niet opstijgen, raakt dat ook de cargo-tak.

Miniatuurvoorbeeld
Meer lezen

Air France-baas: 'Air France en KLM snel staatssteun nodig'

Staatssteun

Momenteel praat Air France-KLM met zowel de Nederlandse als de Franse overheid over staatssteun. Volgens bronnen van persbureau Reuters hoopt het moederbedrijf op een miljardenlening met staatsgarantie.

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire zei gisteren op tv-zender France 2 dat de Franse regering bereid is 'enorme steun' te geven aan de luchtvaartcombinatie. "Air France-KLM verliest miljarden euro's per maand. We willen dit Franse industriële vlaggenschip koste wat kost redden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van