Ga naar de inhoud
Bedrijven

VS koopt 43.000 beademingsapparaten van Philips

Beeld © ANP

Philips gaat dit jaar 43.000 beademingsapparaten produceren voor het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid. Met de deal is 595 miljoen euro gemoeid.

Eind volgende maand worden er 2.500 machines geleverd. Philips werkt samen met de Amerikaanse overheid om in mei de productiecapaciteit in de fabrieken daar te verdubbelen, meldt het bedrijf.

Capaciteit verviervoudigd

In het derde kwartaal moet de capaciteit verviervoudigd zijn om beademingsapparatuur aan de Amerikaanse en de wereldwijde markt te leveren. Om dat voor elkaar te krijgen investeert Philips tientallen miljoenen dollars in die fabrieken.

Voor het einde van dit jaar levert Philips 43.000 beademingsapparaten in de VS.

Crisiscommissaris
Lees meer
Crisiscommissaris EU waarschuwt voor harde strijd om medische hulpmiddelen

Om voldoende onderdelen te krijgen voor die flinke productiestijging, is in de VS een beroep gedaan op een oude oorlogswet, de Defense Production Act. Met die wet wil Trump bedrijven kunnen dwingen te produceren voor de VS, meldt CNBC. Maar Philips deed dat al.

Bijkomend voordeel voor Philips is dat het daardoor voorrang krijgt bij zijn eigen leveranciers, waardoor het opschroeven van die productie wat makkelijker gaat, schrijft NRC. 

Eerlijk verdelen

Philips-topman Frans van Houten zegt in een persverklaring te geloven in een eerlijke verdeling van belangrijke medische apparatuur naar waar die het hardst nodig is. Het bedrijf zegt dat het bestellingen kan opdelen om in fases uit te leveren. Daardoor kan het meerdere landen en regio’s voorzien van apparaten, daar waar die het hardst nodig zijn.

Nederland had eerder bij Philips 1.000 beademingsapparaten en 1.000 patiëntbewakingssystemen besteld. Daarvan zijn recent de eerste 100 geleverd.