Ga naar de inhoud
Bedrijven

Run op trampolines, zwembadjes en zandbakken door coronacrisis

Archieffoto. Beeld © ANP

Nu mensen de komende tijd niet naar zwembaden, speelparadijzen en andere plekken voor buitenspelen kunnen, hebben de verkopers van buitenspeelgoed het erg druk. De grote run op trampolines, zwembadjes en zandbakken zorgt bij sommigen voor wel zes keer zoveel bestellingen als normaal. Bij een aantal producten is het zelfs maar de vraag of er genoeg van zijn.

Zo’n tweeënhalve week geleden begon de drukte bij Jeroen de Leeuwe. Hij is eigenaar van Outdoorspeelgoed in Kampen.

“Het is bij ons zo'n zes keer drukker dan gebruikelijk. Wat we nu in ongeveer anderhalve week leveren doen we normaal gesproken zo’n anderhalve maand over. Vooral in het segment tot 900 euro kopen mensen nu sneller.  En daar zit van alles bij van schommelstoeltjes tot complete speeltoestellen.”

Erg druk

Hoewel er overal berichten staan over gevolgen voor de economie merkt hij daar dus nog weinig van. Mensen die we spreken maakt het dan ook echt minder uit of een trampoline 500 of 700 euro kost. Als die er maar snel kan zijn.

Sommige van zijn leveranciers werken nu dan ook met dubbele bezetting. “Dat hebben we nog nooit meegemaakt.”

Stoepkrijt en knutselspullen

Berry de Snoo, manager bij speelgoedwebshop Lobbes.nl ziet hetzelfde.  “Dingen als stoepkrijt bijvoorbeeld dat verkoopt nu wel vier tot vijf keer meer dan normaal.”

Hij ziet een hele nieuwe verkoopreden bij zijn klanten. “Grootouders die dan nu niet langs hun kleinkinderen kunnen, die willen dan graag cadeautjes opsturen. Dat zien we nu best wel veel gebeuren.”

Lobbes.nl ziet niet alleen maar de drukte in het buitenspeelgoed. “Ook ons knutselassortiment gaat harder dan normaal. Wat dat betreft bereiden mensen zich echt wel voor op een langere periode met thuis jezelf vermaken.”

Grote vraag zorgt voor schaarste

De enorme run op het buitenspeelgoed heeft voor de ondernemers echter ook wel een keerzijde. De vraag naar onder andere voetbaldoeltjes en trampolines is zo hevig dat het soms niet aan te slepen is.

“Je ziet toch wel dat fabrieken nu door hun voorraad beginnen te raken”, stelt De Leeuwe. “Vooral bij trampolines hebben we toch al wel een aantal keer nee moeten verkopen. En bij een van onze leveranciers weten we dat er moeilijkheden zijn bij de voetbaldoeltjes.”

Bij de zwembaden probeert De Leeuwe die run dan ook voor te zijn. “Als het weer blijft zoals het vandaag is, dan gaat er echt wel een behoorlijke vraag naar zwembadjes zijn. Bij ons valt die nu nog mee maar met lekker weer willen mensen toch een beetje verkoeling. We proberen daarom nu al extra zwembadjes in te kopen.”

Aanpassingen door corona

Beide ondernemers maken ook wel aanpassingen door het coronavirus. “We zijn puur een webshop dus daarin merk je het minder maar bij Lobbes kun je nu niet meer afhalen bij het magazijn”, vertelt De Snoo.

Outdoorspeelgoed heeft wel een fysieke showroom, die is nu bijna de hele week dicht. “Vrijdag kun je alleen op afspraak langskomen en andere dagen zijn we gesloten. Op zaterdag zijn we wel open.”

Maar ook dan gaat het niet volgens de normale gang van zaken. “Afgelopen zaterdag hadden we een rij van zo’n 30 mensen buiten. Die mochten dan met twee tegelijk maar naar binnen. Op die manier willen we besmettingsgevaar zoveel mogelijk tegengaan.”

Dit is een artikel van